на живо

Цифрите говорят: Головете на Неймар са безполезни за "Барса"

Асистенциите му обаче са златни за каталунците

Getty Images

Попаденията на Неймар са изненадваща рядкост през настоящия сезон. По-притеснителното за крилото обаче е, че головете му не допринасят почти с нищо за благото на „Барселона”. През миналата седмица бразилецът прекъсна серия от 1038 минути без да се е разписвал с екипа на каталунците. Срещу „Атлетик” Билбао той реализира 7-мия си гол за кампанията. Според статистиката обаче всички те общо са донесли... 0 точки на „Барса” в испанското първенство и Шампионска лига.

Сезонът 2015/16 не започна никак зле за бразилеца. Той се разписа 6 пъти в първите си 9 срещи за „червено-сините” във всички състезания. Головете му обаче не дойдоха в най-подходящите за отбора моменти. Неймар вкара по едно попадение при победите над „Селтик” (7:0), „Леганес” (1:5) и „Манчестър Сити” (4:0), както и при загубата с 4:3 от „Селта" Виго. Нападателят се отчете и с 2 гола при разгромния успех над „Спортинг” Хихон с 5:0.

След 19 откомври обаче звездата на „Барса” навлезе в сериозна криза, що се отнася до реализаторските му показатели. Цели 11 мача без гол, белязани от сериозни пропуски като този срещу „Реал” Мадрид в началото на декември.

На 11 януари Неймар най-накрая намери път към противниковата врата. С попадението си от дузпа срещу „Атлетик”, той помогна на своя отбор да продължи напред в турнира за Купата на Краля.

И въпреки че това беше първият му наистина значим гол с екипа на „Барселона” за този сезон, това далеч не означава, че представянето му не носи нищо на „блаугранас”. През тази кампания асистенциите са най-силния елемент в играта на бразилеца. На брой те са с фаталното число 13. Само че фатално не за „Барса”, а за съперниците на отбора. С головите си подавания Неймар е дарил каталунците с 8 точки за първенство и в Европа. Най-силно впечатление правят асистенциите му срещу „Реал” Мадрид, „Манчестър Сити”, „Реал” Сосиедад и „Севиля”, както и четирите му супер подавания в рамките на само един мач срещу „Селтик”.