на живо

Да уловиш сълзата (ВИДЕО)

Как един български фотограф направи най-трогателната снимка на олимпийските игри в Токио

Да уловиш сълзата (ВИДЕО)

Неговата снимка обиколи социалните мрежи. Генерира хиляди харесвания. Провокира стотици коментари. Стана обект на възхищение. Повече от чужди, по-малко от свои. Защото по принцип в България е така. Очите и ушите ни са винаги отворени са пошлото, за критиката. Не пропускаме да ритнем някой, който е залитнал, за да сме сигурни, че ще падне.

За Любомир Асенов от LAP.bg обаче няма никакво значение кой какво ще каже за неговата работа. По няколко причини. За "скромните" 15 години, в които е професионален фотограф, той е доказал там, където трябва, колко струва. Няма друг български фотограф, който да е лицензиран да снима Формула 1.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Нямаше друг български фотограф до ринга и на историческия мач за световната титла в тежка категория по бокс между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев в Лондон през декември 2020 г.

Асенов е фотографът, снимал специално триумфа на Григор Димитров по време на друг не по-малко исторически момент за родния спорт – онзи финален "Мастърс" отново в британската столица през 2017-а.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

За олимпийските игри в Токио Любо Асенов се бори като лъв за своята акредитация. Първоначално той бе лишен от такава, а причините за това е по-добре да си останат дълбоко заровени там, където самият фотограф ги е оставил. Съдбата обаче обича справедливостта и след намесата на МОК, този човек сбъдна мечтата си да снима на най-великия спортен форум на планетата. И не просто снима, а направи снимка шедьовър, която до този момент е сред най-докосващите емоционално в японската столица.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Една сълза, сякаш закачена върху ръба на една предпазна маска. Маската, зад която по принуда и заради рестрикциите е скрито лицето на първата и засега единствена българска медалистка в Токио – олимпийската вицешампионка в спортната стрелба Антоанета Костадинова. Един миг. Един безценен кадър. Измежду десетки други. Една сълза, усетена от опита, погалена от късмета в един красив момент, един фотограф, натиснал копчето на своя апарат точно тогава, когато го е усетило сърцето му.

Как се прави подобна снимка? Какво се изисква за такъв кадър? Отговорите потърсихме ние, а ги получихме от онзи, който единствен може да ни ги даде: от Любо Асенов. Вижте във видеото!