на живо

Дресел и компания поставиха световен рекорд на 4х100 м съчетано плуване

Американците не оставиха шанс на конкуренцията в Токио

Getty Images

Водена от звездата си Кейлъб Дресел, щафетата на САЩ на 4х100 м съчетано плуване не остави шанс на конкуренцията в Токио. Американците триумфираха на олимпийските игри с нов световен рекорд!

Райън Мърфи, Майкъл Андрю, Кейлъб Дресел и Зак Епъл спечелиха с време от 3:26.78 мин, подобрявайки предишното върхово постижение, поставено също от САЩ през 2009 г. Шампионите от Рио 2016 - Великобритания, останаха втори с нов европейски рекорд - 3:27.51 мин, следвани от Италия с 3:29.17 мин.

Квартетът на домакина Япония завърши шести, като постигна нов азиатски рекорд от 3:29.91 мин.

С основна заслуга за феноменалния резултат на победителите бе Дресел на трети пост. Той плува страхотно и изведе американците от трета на първа позиция, осигурявайки им 6 десети аванс след бътерфлая, а Епъл запази преднината безпроблемно в свободния стил.

Снимка: Getty Images

За Дресел златото е пето на олимпийските игри в Токио. Той триумфира още на 50 м свободен стил, 100 м свободен стил, 100 м бътерфлай и в щафетата на 4х100 м свободен стил. Дресел е едва петият в историята на най-големия спортен форум, печелил пет титли на една Олимпиада след сънародниците си Майкъл Фелпс, Марк Шпиц и Мат Бионди, както и германката Кристин Ото.

Снимка: Getty Images