на живо

Дрис Мертенс – един от най-подценяваните футболисти в Европа

През този сезон белгиецът показва истинските си качества

Бърз, техничен, повратлив, с изключителен дрибъл и смъртоносен завършващ удар. Хвалебствените думи по адрес на Дрис Мертенс могат да продължат до безкрай. Особено, след като през този сезон белгиецът е сред най-добре играещите футболисти в Италия и Европа. До момента крилото може да се похвали с цели 11 гола в „Серия А”. Те му отреждат място сред топ стрелците в италианското първенство. Към тези попадения трябва да добавим и още 4 в Шампионската лига. С тяхна помощ „Наполи” стигна до мачове с европейския и световен клубен шампион „Реал” Мадрид в надпреварата.

Равносметката е 15 гола в 22 срещи. Прекрасна статистика за всеки един футболист. Още по-впечатляваща, когато става въпрос за флангови играч.

През този месец 169-сантиметровият Мертенс удиви всички със 7-те гола, които наниза в рамките само на две срещи. Той се превърна в първия футболист с поредни хеттрици от сезон 1994/95 насам.

Медиите засипаха бившия играч на ПСВ с похвали. Това вероятно нямаше да се случи, ако наставникът на неаполитанците Маурицио Сари не беше дал нова роля на футболиста си. В последните няколко мача той играе като централен нападател, вместо да стои забит на крилото.

Преди дни президентът на „Наполи” коментира новата му позиция по следния начин: „Каква фалшива деветка е той? Вкарал е десет гола, колкото има и Гонсало Игауин, ако не бъркам...".

Но и това вероятно нямаше да се случи, ако „адзурите” не бяха останали без типичен централен нападател. През лятото отборът се раздели с идола си Гонсало Игуаин, който пое към "Ювентус". На негово място бе взет полякът Аркадиуш Милик. Той се справи отлично в началото на сезона, но през октомври месец се контузи тежко. Резервата му – Маноло Габиадини, пък е далеч от най-добрите си дни.

Така в момента Мертенс е по кориците на всички вестници по две причини – една контузия и едно треньорско решение. Е, и заради феноменалното си представяне, разбира се.

В един идеален за Маурицио Сари свят белгиецът щеше да е резерва в състава му. Както това беше в последно време. През миналата кампания той започна в едва 6 от 33-те срещи, в които игра. От началото на сезона пък влезе в стартовите 11 само два пъти преди контузията на Милик в първенството.

Снимка: Reuters

Сари традиционно залага на схема 4-3-3, в която разчита на типичен централен нападател и две крила. Това означава, че за Дрис място в титулярния състав няма. Лявото крило е резервирано за местния любимец на тифозите – Лоренцо Инсиние. Отдясно Хосе Кайехон е предпочитан пред Мертенс по няколко причини. От една страна той е свикнал да играе на тази позиция, за разлика от белгиеца, който преимуществено играеше вляво. Освен това испанецът внася доста разнообразие в състава на Наполи, тъй като профилът му се различава от този на Мертенс и Инсиние. Бившият играч на „Реал” Мадрид е доста по-директен футболист, играе добре с глава и е по-комбинативен.

Ситуацията в националния отбор на Белгия е сходна за Мертенс. Достатъчно е да кажем, че на Евро 2016 „червените дяволи” изиграха 5 двубоя. Дрис взе участие във всеки един от тях, но само веднъж като титуляр. При това срещу непретенциозния тим на Унгария.

Футболният сайт transfermarkt.de също доказва теорията, че качествата на бързака не се оценяват достатъчно. Германците поставят цена от 18 млн. евро на играча. В секцията „сравними” футболисти до него стоят имената на Нолито, Самир Насри, Душан Тадич, Диего Пероти и Тайсън. Безспорно добри футболисти, които обаче изглеждат под нивото на сензацията в „Серия А”.

По една или друга причина през този сезон Мертенс показва феноменална игра. Въпросът е дали, след като Милик се завърне в игра, нисичкият техничар ще получава достатъчно шансове за изява. Той заслужава важна роля в някои от големите европейски грандове. Без значение дали това ще е „Наполи”, или някой друг. Още повече, че Дрис е сред футболистите с най-добър дрибъл в света. Мнозина сравняват играта му с тази на Лионел Меси и Еден Азар. Начинът, по който води топката, доказва това!