на живо

Двама спортисти в олимпийското село са дали положителни проби за коронавирус

Те са от една делегация и се състезават в един и същи спорт

Двама спортисти в олимпийското село са дали положителни проби за коронавирус

Двама спортисти, настанени в олимпийското село, са дали положителни тестове за коронавирус. Новината идва от организаторите само 5 дни преди старта на Игрите в Токио, които трябваше да се проведат през миналата година, но бяха отложени именно заради пандемията. 

За заразените се знае, че са част от делегацията на една и съща страна и се състезават в един и същи спорт. Останалите от тяхната група са изолирани по стаите си. 

Снимка: Reuters

Това е първи случай на заразен в самото олимпийско село, което се счита за изолирано, а спортистите в него ще се подлагат всекидневно на тестове. Също така всички активности на атлетите са следени със специално приложение.

Организаторите увериха, че място за притеснение няма и правят всичко възможно да ограничат разпространението на заразата. "Пристигащите спортисти вероятно са разтревожени. Това е разбираемо. Ако избухне огнище на зараза в олимпийското село, имаме план, който ще следваме", заяви Сейко Хашимото, която е президент на организационния комитет.

Снимка: Reuters

Заразените хора, свързани с Игрите, вече са 25. Само трима от тях са спортисти. Освен двамата в олимпийското село, организаторите съобщават за още един атлет, който обаче е на лагер преди Игрите в Япония и му предстои влизане в изолираните сгради. Останалите случаи са на журналисти и работници, които се грижат за организацията на форума.

В Токио беше обявено извънредно положение заради покачването на броя на заразените в страната с повече от 2000 на ден. За това организаторите решиха Игрите да се проведат без публика.

Снимка: Reuters