на живо

Епична драма с дузпи и Франция е аут от еврофиналите

Швейцария ликува, Мбапе е големият грешник за "петлите"

Getty Images

Фаворитът Франция е аут от Евро 2020! Световните шампиони отпаднаха след загуба от Швейцария с 4:5 с дузпи в изключителен спектакъл. Двата тима завършиха наравно 3:3 в редовното време и продълженията, а при наказателните удари големият грешник за Франция бе Килиан Мбапе.

В четвъртфиналите Швейцария ще се сблъска с Испания. По-рано днес "Ла Роха" също участва в зрелищен мач, побеждавайки Хърватия с 5:3 на "Паркен" в Копенхаген.

На "Арена Национала" в Букурещ (Румъния) швейцарците поведоха след четвърт час игра с попадение на Харис Сеферович. В 55' "кръстоносците" имаха отлична възможност да удвоят аванса си, но Рикардо Родригес изпълни слабо дузпа и вратарят Юго Лорис спаси.

Франция изравни в 57' чрез Карим Бензема, а само две минути по-късно отново той даде преднина на "петлите". В 75' Пол Погба покачи на 3:1 със страхотно изпълнение от дистанция.

Снимка: Getty Images

Точно когато световните шампиони се виждаха победители, Швейцария се добра до продължения с голове на Сеферович в 81' и на влезлия като резерва Марио Гавранович в 90'.

В продълженията двата тима не си отбелязаха попадение и спорът се реши с дузпи. При тях единственият пропуск направи суперзвездата на французите Килиан Мбапе, чийто удар бе отразен от вратаря Ян Зомер.

Снимка: Getty Images

Преди това Марио Гавранович, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рубен Варгас и Адмир Мехмеди бяха точни за швейцарците, а за тима на Дидие Дешан от бялата точка не сбъркаха Пол Погба, Оливие Жиру, Маркус Тюрам и Преснел Кимпембе.

Швейцария намира място сред осемте най-добри на голямо първенство за първи път от 1954 г., когато стига до четвъртфиналите в мондиала, на който страната е домакин. Тогава "кръстоносците" отпадат след поражение с 5:7 от Австрия. 

До днес последният случай, в който Франция не се класира за четвъртфиналите на световен или европейски шампионат през 2010 г., когато отпадна още в груповата фаза на мондиала в Южна Африка.