на живо

"Еспаньол" се спаси с дузпи срещу "Понферадина"

"Папагалчетата" първи се класираха за осминафиналите на Купата на Краля

EFE

"Еспаньол" ще играе на осминафиналите в турнира за Купата на Краля за първи път от три години насам. Макар и с основните си футболисти, тимът от Каталуния се представи под очакванията при гостуването на представящия се отлично във второто ниво на испанския футбол "Понферадина" и трябваше да разчита на класата на своя вратар Диего Лопес, за да триумфира при изпълнението на дузпи.

Редовното време завърши при резултат 1:1, а в продълженията не бяха отбелязани още голове. Домакините пропуснаха страхотна възможност да елиминират елитен противник, както и за първи път в 90-годишната си история да попаднат сред най-добрите 16 тима в турнира.

Снимка: EFE

Гостите започнаха срещата великолепно и поведоха още в 4-ата минута. С втория си гол за сезона блесна левият бек Адрия Педроса. Ранната преднина обаче сякаш накара "папагалчетата" да подценят съперника си, който доминираше игрово в големи периоди от редовното време и най-осезаемо през второто полувреме.

След няколко пропуснати голови положения и неуважени претенции за дузпа от главния съдия Карлос Дел Серо Гранде, домакините все пак получиха такава в последните минути. Централният нападател и легенда на клуба от Северна Испания - Юри, принуди централният защитник Сержи Гомес да извърши нарушение, а страничният съдия пропусна да отсъди засада при насочването на топката към капитана на "Понферадина". Именно той бе точен при последвалото изпълнение, реализирайки юбилейния си 10-и гол за сезона.

Снимка: EFE

В продълженията "Еспаньол" бе по-настоятелен в преследване на попадение, но домакините удържаха със съсредоточени действия в отбрана, надявайки се, че триумфират при дузпите. "Папагалчетата" не бяха изпълнявали такива в турнира за Купата на Краля от сезон 2004/05, но присъствието на 40-годишният ветеран Диего Лопес на вратата се оказа решаващо за крайния изход на двубоя.

Изключително опитният 196-сантиметров страж се изправи срещу едва 23-годишният си колега Сержи Пуч, пазещ за домакините едва в трета среща през сезона. Той не направи нито едно спасяване и допусна три гола, дело на Ембарба, Кейди Баре и Фран.

Снимка: EFE

От своя страна Лопес впечатли с два отразени изстрела, а друг прелетя над вратата му. Той получи само едно попадение от четири дузпи, изпълнени за домакините само от футболисти, появили се на смяна в развитие на мача.

"Еспаньол" влиза сред най-добрите 16 в 120-ото издание на турнира за първи път от 2019 г. насам, когато във второ последователно издание бе елиминиран чак на четвъртфиналите. "Синьо-белите" от Каталуня са 4-кратни носители на трофея, печелейки го за последно през 2006 г.