на живо

Ева Янева: 8 като безкрайност, победа и Стоичков (ВИДЕО)

Гледайте мачовете на женския национален тим от европейското първенство пряко по RING

Ева Янева: 8 като безкрайност, победа и Стоичков (ВИДЕО)

Няма как да я пуснете да мине покрай вас, без да се обърнете след нея! Тя носи слънце! Без значение дали е на волейболния терен или в неангажираща обстановка. 

Ева Янева е родена, за да побеждава, да озарява деня и да... се усмихва. Може да я гледате като част от националния тим на България по време на европейското първенство, което започва днес (18 август). Всички мачове на "лъвиците" ще бъдат предавани пряко по RING. Не пропускайте тази вечер от 20:30 ч. България - Гърция!

"Навремето майка ми казваше: "Ева, усмивката отваря всяка врата!". Майка ми е много позитивен човек и явно приличам на нея", казва тя.

На гърбът ѝ обаче грее емблематичен номер 8, в който няма нищо случайно. 

"8 като безкрайност. 8, защото едно време Христо Стоичков играеше с номер 8-ми и беше най-добрият и исках да съм като него. Сериозно! Но впоследствие се оказа, че това число ми носи много късмет", разкрива Ева.

На това нейно признание не устоя самият Стоичков. Футболната легенда се включи чак от Маями, за да пожелае успех на Янева и съотборничките ѝ от националния тим по време на европейското първенство.

"Винаги съм вярвал в твоите възможности и качества, затова и толкова време си най-добрата. Искрено се радвам, че се завърна в националния отбор. С твоя характер ще помогнеш на всички и съм сигурен, че успехите ще дойдат", каза той.

А за Ева първенството, което започва днес, ще е специално. През 2017 г. тя заяви, че няма да играе повече за националния тим. 4 години по-късно обаче българският герб отново е на сърцето ѝ. Тя ще играе! За щастие на момичетата в тима, треньорите и публиката, която може да я гледа в Пловдив.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Eva Yaneva (@evkata8)

"В момента се виждам в една малко по-различна роля и сега затова имам това желание и заряд. По-скоро в момента им помагам, подкрепям. Винаги нещо малко ни се е изплъзвало. Поне по мое време нямахме големи постижения, големи отличия, защото един медал е оценка на твоята работа. Иска ми се много един български медал. Какво по-хубаво от това нещо?!", оптимист както винаги е Янева.

За нея волейболът е всичко. Играе от 10-годишна, въпреки че "залита" и в други авантюри - спортни и не чак толкова спортни.

"Това са едни години, изпълнени с много позитивни моменти, много емоции, много уроци. Сега го оценявам повече. През 2005-2006 г. спечелих първия си медал навън. През първа година във Франция, бях на 19 години. За първи път играх в Шампионска лига и за мен това беше сбъдната мечта. Беше невероятна емоция и тогава си казах: "Ама те се сбъдвали мечтите. Значи трябва да мечтая още по-силно", казва тя.

"Аз яздех и коне. Преди да започна да се занимавам с волейбол, яздех коне. С мъжете се състезавах. Толкова мечтая да си купя един кон. Баща ми едно време ми казваше, че ще ми купи, че ще го сложим в гаража и аз му вярвах при това в продължение на години му вярвах.", сеща се тя.

В своята биография тя може да се похвали и с отличия в ските, а също така и с гоблени, плетива и незавършена... маса.

Но всъщност най-голямата си победа постига извън терена. 

"Имах диагноза рак на яйчниците, което много ме изплаши. Трябваше ми много време да се съвзема емоционално. Цялата диагноза я изкарах така по мъжки, усмихвах се, продължавах да се усмихвам, но психически не беше толкова лесно. Трябваха ми 7 години, за да кажа: "Аз имах такъв и такъв проблем и в това няма нищо лошо". Не мога да се предам! Това беше малкото моторче, което задвижва всичко. И си казах, че толкова много трудни моменти съм минала, и този ще го мина. Вече в моята глава не беше "Имаш някакъв проблем", а беше "Аз се изстрелвам нагоре и продължавам", казва тя.

Като всяко високо препятствие, и диагнозата променя много! Най-вече в мисленето на Ева. Не успява обаче да свали от лицето ѝ усмивката!

"Преди това недооценявах нещата. Случват ми се някакви хубави неща и си казвах, ами да – нормално. Не, не е нормално. Да направиш някакъв хубав мач не е нормално, защото зад теб има някаква работа, има някакъв процес и това не го прави всеки. Започнах да оценявам много повече нещата, започнах да оценявам много повече себе си. Смятам, че човек е това, което излъчва отвътре и това, в което вярва. Даже баща ми наскоро каза "Ти си много позитивна, бъди реалист". Аз обичам да си мечтая"

А сега мечтае за медал от европейското първенство! И е уверена в успеха!

Гледайте мачовете на женския национален отбор по волейбол от европейското първенство пряко по RING! Първата среща България - Гърция е днес (18 август) от 20:30 ч.!