на живо

Ефектът "Роналдо": Най-известната компания за газирани напитки вече струва 4 млрд. долара по-малко

Футболистът призова да се пие вода, а не газирани напитки

Reuters

Ако Кристиано Роналдо не харесва вашия продукт и го каже пред журналисти... Много сте загазили. 

Чудите се точно колко? Отговорът е 4 млрд. долара!

С толкова е спаднала стойността на акциите на една от най-известните компании за производство на газирани напитки, след като капитанът на Португалия обяви, че е по-добре да се пие вода, отколкото нейните продукти. Роналдо го направи на пресконференция преди мача с Унгария. Той отмести бутилките на един от спонсорите и посочи шишето, което носеше - бистра вода.

След тази демонстрация стойността на компанията се понижи. От 242 млрд. долара тя вече струва 238 млрд. долара. Спадът е с около 1,4% процента. Една акция струва 55,22 долара, а преди изказването на Роналдо тя е била 56,10 долара. 

Снимка: Reuters

От компанията бяха лаконични: "Всеки има право да пие каквото предпочита".

Тя и УЕФА подписаха договор за сътрудничество за европейското първенство през 2019 г. Самите организатори на турнира заявиха, че на всеки футболист преди пресконференция се предлага вода, газирана напитка и газирана напитка без захар. 

Снимка: Reuters

Самият Роналдо многократно е заявявал, че не пие газирано. Дори е разказвал, че с най-големия си син имат скандали на тази тема.

"Позволява си да пие "Кола" и да яде чипс, въпреки че знае, че това ме дразни. Прави го нарочно. Понякога му казвам да се потопи в студена вода за възстановяване, след като тренира на бягащата пътека, а той казва: "Татко, там е студено". Всичко това го приемам за нормално, все пак той е само на десет години", сподели тогава Роналдо.