на живо

Факторът "Де Бройне": Белгия обърна вдъхновена Дания и се класира за 1/8-финалите

"Червените дяволи" си гарантираха излизане от групата след втора победа

Reuters

Белгия се класира за 1/8-финалите на Евро 2020 след втора победа в груповата фаза. "Червените дяволи" постигнаха обрат срещу вдъхновения тим на Дания, който в този мач игра за Кристиан Ериксен.

Белгийците стигнаха до успеха благодарение на влизането на Кевин де Бройне през второто полувреме. Полузащитникът веднага направи разликата - асистира за изравнителния гол на Торган Азар, а след това сам се разписа за 2:1.

През първото полувреме Дания изцяло контролираше събитията на "Паркен" и поведе още във втората минута чрез Юсуф Поулсен, който се възползва от лошо изчистена топка. 

Снимка: Reuters

В 10-ата минута топката бе извадена от игра, а публика и футболисти започнаха да аплодират Кристиан Ериксен, който през уикенда колабира на терена и в момента е в болница.

През първите 45 минути Дания тотално надигра Белгия, като само намесите на Тибо Куртоа попречиха авансът на домакините да бъде по-голям.

В началото на второто полувреме в игра се появи Кевин де Бройне и ситуацията на терена веднага се промени. В 55-ата минута звездата на "Манчестър Сити" се възползва от отлична работа на Лукаку по крилото, финтира бранител и вместо да стреля, подаде между двама на непокрития Торган Азар, който от 2 метра прати топката във вратата.

Снимка: Reuters

Белгия натисна и логично стигна до нов гол, дело на самия Кевин де Бройне. В заключителните минути домакините опитаха да стигнат до изравняване, но гредите спасиха белгийците. 

С този успех тимът на Роберто Мартинес събра шест точки и се превърна във втория сигурен участник на 1/8-финалите след Италия. Дания пък е с 0 точки и има минимален шанс за продължаване напред. Другите два тима в групата - Русия и Финландия, са с по 3 точки.