на живо

24 отбора, 51 мача и само един победител: Време е за Евро 2020!

Чака ни един изпълнен с футболни емоции месец

24 отбора, 51 мача и само един победител: Време е за Евро 2020!

Броени часове до старта на Евро 2020! Не, няма грешка! Все още се нарича Евро 2020, макар да се провежда година по-късно. А причината е пандемията от COVID-19.

24 отбора от най-силните държави ще изиграят общо 51 мача. Победителят ще ликува с купата на Анри Делоне - първия генерален секретар на УЕФА от основаването на футболната централа.

Първият сблъсък ще е Италия срещу Турция на стадион "Олимпико". Финалът ще е на легендарния лондонски стадион "Уембли" на 11 юли.

За първи път европейското първенство ще се проведе не в една или две държави в Европа, а из целия континент. Дори и в Азербайджан.

Мачовете ще се играят на едни от най-големите и известни стадиони.

Броени часове преди първия съдийски сигнал феновете вече тръпнат в очакване на първия мач на "Скуадра адзура". Тази вечер "Олимпико" в Рим ще бъде запълнен само на 25% от капацитета си. За останалите почитатели на футбола са изградени фен-зони.

За влизане на стадиона ще са необходими сертификати за завършена ваксинация и отрицателен ПСР тест. 

Снимка: Reuters

Започващото днес първенство поставя сериозни предизвикателства за сигурността, предупреди Европол.

"Това първенство е с безпрецедентна комплексност. Това е първото европейско първенство в 10 различни страни, а не само в една или две. То също така е най-мащабното спортно събитие, провеждано от началото на пандемията. Всичко това поставя огромни предизвикателства пред сигурността.", категорична е Катрин де Боле - изпълнителен директор на Европол Хага.

В Рим е създаден оперативен щаб с полицейски служители от всички страни-участнички. Европол се надява придвижването на запалянковци по границите все пак да бъде ограничено от мерките поради пандемията от COVID-19.