на живо

Не вкъщи, а в Рим: Италия е новият крал на Европа (СНИМКИ)

Битка, драма и дузпи пред 60 000 зрители на "Уембли" в Лондон

Италия е новият шампион на Европа. "Скуадра адзура" победи Англия драматично след изпълнение на дузпи, а в редовното време срещата, играна пред 60 000 зрители на "Уембли" в Лондон, завърши 1:1.

Това е втора европейска титла за италианците, които на сметката си имат и два загубени финала. "Скуадрата" триумфира през 1968 г., а на сметката си вече има общо 6 трофея от големи първенства - 4 световни купи и 2 европейски. Освен това вече в 34 поредни срещи тимът на Роберто Манчини не познава вкуса на загубата.

"Трите лъва" пък пропуснаха да вдигнат трофея за първи път и то в първия си финал на шампионат на Стария континент.

Едва за втори път в историята мачът за титлата се решава с дузпи. Първият такъв е преди 45 години, когато Чехословакия побеждава Западна Германия след 2:2 в редовното време. Героят за Чехословакия се казва Антонин Паненка, чийто удар впоследствие дава името и на специфичното му изпълнение от бялата точка.

Снимка: Reuters

Англия натисна педала на газта още от първия съдийски сигнал и във 2-ата минута вече водеше в резултата. Люк Шоу се възползва от подаване на Киърън Трипиър и прониза Джанлуиджи Донарума за ужас на Италия.

Голът на Люк Шоу има исторически елемент, тъй като е най-бързо отбелязаният във финал на европейско първенство. Освен това е и първи за играча на "Манчестър Юнайтед" с националната фланелка.

Снимка: Reuters

До средата на първото полувреме домакините доминираха и създаваха доста интересни положения пред вратата на италианците. Постепенно "Скуадра адзура" се отърси от първоначалния си шок и започна да навлиза все по-смело в половината на "Трите лъва", а с пропуски се отчетоха Марко Верати и Лоренцо Инсиние.

Със старта на втората част играчите на Роберто Манчини започнаха да показват по-голямо разнообразие в атака. Те наложиха преса и в 67-ата минута Леонардо Бонучи се възползва от разбъркване в наказателното поле и вкара на Джордан Пикфорд за 1:1.

На 34 години и 71 дни Бонучи стана най-възрастният голмайстор на еврофинал, подобрявайки рекорда на Бернд Хьолценбайн, който на мача за титлата между Западна Германия и Чехословакия през 1976 г. е на 30 години и 103 дни.

Снимка: Reuters

След изравнителното попадение италианците имаха няколко добри възможности и за пълен обрат, но не сполучиха. Англичаните също се опитаха в края на редовното време да решат спора за титлата в своя полза.

В двете продължения нямаше изненади, а при дузпите избраниците на Манчини показаха по-здрави нерви и се поздравиха с грандиозния успех. Огромен принос за победата има Донарума, който отрази две дузпи на англичаните.

Снимка: Reuters

Със своите 36 години и 331 дни Джорджо Киелини стана най-възрастният капитан на финал на европейско първенство. Той изпревари легендарния си сънародник Джанлуиджи Буфон, който бе на 34 години и 154 дни по време на загубения от Испания мач за титлата през 2012 г.

Само един отбор е губил финал, след като е имал преднина на почивката - Югославия, на първото европейско първенство през 1960 г. във Франция.