на живо

Португалия съсипа надеждите на Унгария с три гола за 8 минути

Две попадения на Кристиано Роналдо

Reuters

С три гола в рамките на осем минути Португалия срази Унгария в Будапеща. Пред 60 000 зрители на "Пушкаш Арена" "маджарите" помечтаха за сензацията до 84-ата минута, но в крайна сметка европейският шампион започна отлично защитата на титлата си след гол на Рафаел Герейро и две попадения на Кристиано Роналдо.

Капитанът на "мореплавателите" вече е най-резултатният футболист на европейски финали. Той има 11 попадения, като изпревари Мишел Платини (9) на върха в тази престижна класация. За нападателя на "Ювентус" това е пето поредно европейско първенство.

Роналдо се превърна и в най-възрастния играч с два гола в един мач. Със своите 36 години и 130 дни той измести досегашния рекордьор Андрий Шевченко, който вкара на Швеция две попадения на 35 години и 256 дни на Евро 2012.

Снимка: Reuters

За първи път на шампионат на Стария континент един отбор вкарва три гола след 80-ата минута.

Срещата на "Пушкаш Арена" в Будапеща бе най-посетената от началото на Евро 2020, тъй като унгарските власти разрешиха трибуните да бъдат максимално запълнени от привърженици. УЕФА позволи на всяка страна-домакин сама да определи по колко зрители да допусне на трибуните спрямо ситуацията с коронавируса.

Снимка: Reuters

Унгарците се бранеха добре, а в края на първото полувреме Кристиано Роналдо пропусна да открие резултата от чиста ситуация. С напредването на мача играчите на Фернандо Сантош се опитаха да натиснат съперника в неговата половина, но това можеше да им изиграе лоша шега, тъй като домакините отбелязаха попадение. То обаче бе отменено заради засада.

В 84-ата минута Герейро откри резултата, три минути по-късно "мореплавателите" получиха дузпа, реализирана от Роналдо, а в добавеното време звездата на иберийците оформи крайното 3:0.