на живо

Флорина Иванова и Димитър Тасев: Предстоят ни най-странните олимпийски игри

Как екипът на bTV се подготвя преди заминаването си за Япония?

Флорина Иванова и Димитър Тасев: Предстоят ни най-странните олимпийски игри

Строги мерки, множество документи и неизвестност - с това се сблъскват по пътя към олимпийските игри в Токио не само спортистите, а и журналистите. bTV ще има двама представители в Япония, които ще ви направят съпричастни към случващото се на най-важния спортен форум на планетата, който започва на 23 юли. 

Флорина Иванова и Димитър Тасев ще осъществят мечтата на всеки спортен журналист. Те ще отразяват олимпийските игри отблизо и ще бъдат в центъра на събитията, към които цял свят гледа.

"Доста голяма подготовка положихме. За последните 4 дни дадохме 2 PCR теста. На летището в Токио ни очакват още. След това всеки ден ще ни тестват. Много сериозни мерки минахме. Рестрикциите срещу COVID-19 са огромни и това ще бъдат много различни олимпийски игри. И за двама ни ще бъде дебют на олимпийски игри. Развълнувани сме, защото едва ли има спортен журналист в световен мащаб, който не си мечтае да отразява Олимпиада. Сега ще бъдем поставени под малко стрес, така че вълнението е на високо ниво", разкри Димитър Тасев в предаването "Тази сутрин".

Мерките около заминаването за Токио са изключително строги, а документите, които попълват журналистите, са стотици.

"Две седмици се борим с невероятна бумащина! Такова нещо не ми се е случвало. Имам чувството, че да получа разрешително за хотел на морето от общината, ще ми е по-лесно. Нямаме одобрен нито един документ от десетките, които са изпратени до кого ли не в Япония. Трябва да представим план за действие къде и какви неща ще посещаваме още отсега за целия период на олимпийските игри. Той се одобрява от японското правителство. Всички 56 000 души, които ще посетят Токио - международни представители, спортисти, делегации, ще трябва да представят такъв план. Представете си как японското правителство се справят с 56 000 копия?!", добави Флорина Иванова.

Проверките и ограниченията започват още от летището в Токио, където всички пристигащи са подлагани на тест, след който се получава разрешение за влизане в страната. Българските представители, които в момента са там, са чакали над 6 часа резултатите си. 

Карантината също се определя на база на одобрените документи. Всеки, влизащ в страната, подлежи на 3 дни изолация, но при извънредни обстоятелства те може да бъдат отменени.

"В предишния ден трябва да опишем къде ще ходим през следващия ден. Трябва да бъде одобрено, за да отидем да отразяваме конкретен спорт. Може да се случи, че искаме да отидем на лека атлетика или на плуване, но да ни кажат, че там има много журналисти и да ни пратят на джудо. Подготвен съм, че, ако кихна в Токио, веднага ще дойдат специалните части и ще дойдат да видят за какво става въпрос. Това не е само заради нас. Такива ще бъдат олимпийските игри", каза Тасев.

Всички най-интересни неща около спортната част на Игрите, а и извън обичайното отразяване, може да гледате в рубриката "Игрите на Флори и Митко" на нашия сайт btvnovinite.bg.