на живо

Германският посланик: В мача с Англия ни липсваше "сърце на лъв"

Кристоф Айххорн е фен на "Борусия Дортмунд", слуша съветите на Красимир Балъков и помни онази победа със 7:1 над Бразилия

Германският посланик: В мача с Англия ни липсваше "сърце на лъв"

Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн анализира представянето на Бундестима на европейското първенство по футбол. Играчите на Германия отпаднаха от надпреварата за титлата, след като на осминафинал загубиха дербито с Англия. 

"Наскоро си говорих много дълго с Краси Балъков и научих от него, че в България се казва, че "един футболист трябва да играе със сърце на лъв". Това може би малко липсваше в мача с Англия. Но ако се погледнат талантите, които са на върха в немския футбол, тогава съм голям оптимист, че ние отново можем да вземем завоя и че в бъдеще ще видим отново борбения германски национален футболен отбор, както всички сме свикнали и обичаме да ги гледаме", заяви Айххорн.

Снимка: Reuters

Посланикът е фен на "Борусия" Дортмунд от дете и до днес стиска палци за "жълто-черните". С шал на любимците си той поздрави "Пирин" за влизането в елита на българския футбол преди няколко седмици.

"Борусия" Дортмунд моят отбор, още откакто бях малко момче. Тогава те спечелиха европейската купа (Купа на носителите на купи през сезон 1965/1966). Много звезди от тима играеха в националния отбор. И когато си ученик, разбира се, впечатляваш от такива неща. Аз съм играл също и в един селски футболен отбор Бавария, десен защитник, и там екипът ми беше черно-жълт. Може би идва от там", обясни Айххорн.

Според посланика от футбола може да се печели, но парите не трябва да са фактор при развиването на млади таланти.

"Какво може да се направи за да се върне българският футбол там, където е бил? През 1994 г. България изхвърли Германия от световното. Някъде там вътре все още малко ме боли. Мисля, че това отново може да се постигне, защото България е футболна нация. Тогава имаше големи таланти, днес има големи таланти. Въпросът е как може да се подпомогнат на тези таланти? Как може да се подпомогне младежкият футбол?", каза той.

"Не трябва да се търсят таланти само в големите градове. В селата могат да се намерят страхотни футболисти. На тях трябва да им се помогне. За това са нужни малко пари. Във футбола има пари. Струва ми се много е важно, да не зависи от това колко пари имат родителите на таланта, а трябва системата така да се изгради, че да развива талантите. И тогава българският футбол отново ще бъде в първите редици на европейския и световния футбол", добави Айххорн.

Негово превъзходителство все още си спомня с усмивка за разгромната победа на Германския тим над Бразилия със 7:1 на световното първенство в Бразилия през 2014 г.

"Репортерът от немската телевизия каза тогава и това е едно незабравимо изречение: "Уважаеми дами и господа, ако по-късно сте включили телевизорите си и сега виждате да пише 5:0 за Германия, то вие не сънувате. Истина е.", спомня си Айххорн.