на живо

Властта в Русия: Ние не падаме по гръб

Преживяхме световните войни и разпада на СССР. И с това ще се справим, заяви говорителят на Външното министерство на страната

Русия ще преживее забраната за участие на олимпийските игри в Пьончан, както преживя световните войни, разпада на СССР и санкциите, заяви говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова. 

Вчера Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет реши да наложи забрана на Русия за участие в Пьончан заради системно нарушаване на антидопинговите правила. На форума ще бъдат допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те ще участват под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.

"Ние не падаме по гръб. Нито от световна война, нито от разпада на Съветския съюз, нито от санкции. Приемаме всичко и го преживяваме", написа тя в социалните мрежи.

"Вече не трябваше да има спорт в Русия. Възраждането на Русия като спортна държава не беше включено в глобалните планове: младежите трябваше отдавна да са заспали, стадионите – завинаги превърнати в битпазари, треньорите – да работят в чужди отбори."

"Нищо не стана според сценария. Появи се ново поколение спортисти, световните спортове се изпълниха с постиженията на руските атлети, Русия проведе отлично Олимпийските игри. Спортът постепенно се превръща в една от националните идеи, въплътена в десетки хиляди детски школи и училища, в най-новите стадиони и просто в желанието да бъдем спортни", пише Мария Захарова.

"Сега трябва да изключим емоциите и достатъчно сериозно на анализираме тези решения, които взе МОК по отношение на нашата страна, преди да огласим някакви заключения", коментира от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.