на живо

Иван Петков - водачът в женското царство (ВИДЕО)

Как едно футболно приятелство помага на селекционера на националния тим по волейбол да работи по-добре?

Иван Петков - водачът в женското царство (ВИДЕО)

Да работиш предимно с жени. За едни може да кошмар, за други удоволствие. За Иван Петков това е ежедневие. Селекционерът на националния женски тим на България по волейбол е избрал да се сблъсква със стотици непредвидими ситуации и с различни характери. И знае, че това е неговото място!

Той работи така от... Почти 20 години. Колко точно?

"Честно да ти кажа не мога да ти отговоря с точност. 16-17-18, там някъде, но не мога с точност да кажа. Аз съм на 44. Като извадим от възрастта ми годините, в които съм треньор – не са малко. Една нелепа контузия ме извади. Не казвам, че ако не беше тя – нямаше да спра. Може би амбицията да се докажа в спорта ме провокира да започна като треньор, имайки предвид че първите години бяха много тежки. Ако трябва да се върна пак – не съм сигурен, че пак бих го направил, бих жертвал толкова много.", споделя той.

Иван Петков застава начело на женския национален отбор през 2018 г. През юни 2021 г. заедно с неговите момичета се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в Златната лига след финала в Русе. Днес погледът е насочен към европейското първенство. "Лъвиците" ще играят мачовете си в Пловдив, а първият от тях е срещу Гърция на 18 август и може да го гледате пряко по RING.

Снимка: Lap.bg

"Това, което се случи в Русе, още повече ни мотивира да го повторим в Пловдив. Най-силната страна на този отбор е опитът. Така конструиран този отбор има много опитни, има и много млади волейболистки, които да бъдат бъдещето. Но е важен опитът, който дават тези 6-7 момичета, които много дълги години вече са в националния отбор, с които се надявам да направим добър колектив и да играем добър волейбол.", казва Петков.

Сред "лъвиците" се завръща Ева Янева, която отново ще облече националния екип.

"Тя внася едно спокойствие, че може да разчиташ на един човек с опит. Внася една емоция в отбора и не на последно място, тя все още има желанието да побеждава. Момичетата неизменно ще започнат да усещат тази емоция, която витае в обществото, която е налегнала в обикновения фен. Те очакват от този отбор сериозен резултат. Дано хората да бъдат част от една емоция, от един отбор и дай боже да бъдат част от един успех", пожелава си той.

Снимка: CEV

За тренировъчния процес Иван Петков получава и футболни съвети – от треньора на "Арда" и негов кум Николай Киров.

"Разменяме опит, но аз съм му малко длъжник. Той много по-често идва на мои мачове, отколкото аз, а имам суеверието, че когато ходя на важни мачове, не се получава. Давал ми е съвети, но по-скоро чисти психологически. Взаимоотношенията между треньор – състезател. Питал съм го някои неща, докато гледаме мачове и съм се опитал да имплантирам в моята работа и се получи.", разказва Петков.

За да му даде последен съвет преди европейското, водим в залата футболния специалист. 

"Единственото, за което му завиждам е, че работи с жени, защото и на последните олимпийски игри показаха, че жените са много по-сериозни. Но при него има и друга трудност, която е свързана с характера им"

Кой е по-добър в спорта на другия и коя волейболистка поиска трансфер във футболния „Арда”? отговор на тези въпроси даваме във видеото. 

Европейското първенство по волейбол за жени започва на 18 август. Всички мачове на женския национален отбор на България може да гледате пряко по RING, както и на сайта btvnovinite.bg!