на живо

Към Токио: Смелите момичета от борбата заминават първи за Япония

Четирите ни представителки ще проведат лагер в Окаяма преди Игрите

Към Токио: Смелите момичета от борбата заминават първи за Япония

До началото на олимпийските игри в Токио остават 8 дни, а първи за Япония от българските представители ще заминат смелите Тайбе Юсеин, Евелина Николова, Мими Христова и Миглена Селишка.

Изпращането им може да гледате пряко на сайта btvnovinite.bg и на "Фейсбук" страницата bTV Спорт след 18:00 ч. днес (15 юли).

С четирите момичета, които ще излязат на тепиха по борба, са свързани българските надежди за отличие. Те със сигурност ще са сред фаворитите, предвид солидните им визитки.

Снимка: bTV

Четирите са силни момичета със смели сърца в най-успешния спорт в историята на България на олимпийски игри! От тях се чакат медали в множествено число - нищо повече, нищо по-малко. Към тях очакванията са да отсрамят овехтялата слава на родната борческа школа, която от години отстъпва драстично на конкуренцията.

Миглена Селишка е европейска шампионка в най-леката категория - до 50 кг през 2020 година, два пъти е вицешампионка на Стария континент през 2021 и 2019 г. Има и бронз от Европейските игри в Минск през 2019 г. 

Снимка: bTV

През 2015 г. Евелина Николова (до 57 кг) стана трета в света на първенството в Лас Вегас. Тя има и два медала от европейски първенства - сребърен и бронзов, а на Европейските игри в Баку през 2015 г. завоюва бронз.

Снимка: bTV

Срещу името на Тайбе Юсеин (до 62 кг), която се завърна на тепиха след тежка контузия коляното, стои световната титла за 2018 г., две европейски титли и огромни очаквания, че в Токио тя ще се качи на почетната стълбичка.

Снимка: bTV

Мими Христова (до 68 кг) е европейска шампионка през 2020 г., европейска вицешампионка през 2019 г. и двукратна бронзова медалистка от първенствата на Стария континент.

Снимка: bTV

Тези успехи те постигнаха под ръководството на треньор №1 на България за 2018 и 2020 година - Петър Касабов, който също е стегнал куфарите за Токио и ще тръгне днес (15 юли) за японската столица. 

Преди да стигнат до олимпийското село, четирите момичета ще проведат лагер в Окаяма. Той ще приключи на 26 юли, а схватките от най-важния спортен форум са между 2 и 7 август.

В женската борба България има само два олимпийски медала, които обаче нагарчат, защото вместо сребърни, очаквахме да са златни. И двете отличия бяха спечелени от Станка Златева, която на два пъти докосваше Олимп, но на два пъти остана в подножието му - в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 г.

Гледайте изпращането на Тайбе Юсеин, Евелина Николова, Мими Христова и Миглена Селишка пряко на сайта btvnovinite.bg и на "Фейсбук" страницата bTV Спорт след 18:00 ч. днес (15 юли).

 

Тагове:

борба Токио2020