на живо

"Лил" е новият крал на Лига 1 (ВИДЕО)

"Мастифите" станаха шампиони на Франция за четвърти път

"Лил" е новият крал на Лига 1 (ВИДЕО)

Френският футбол има своя нов крал! "Лил" детронира "Пари Сен Жермен" и стана шампион за първи път от десетилетие. Титлата е четвърта в историята на клуба от Севера. "Мастифите" подпечатаха триумфа с победа с 2:1 като гост на "Анже" в мач от последния кръг на сезона в Лига 1.

В друга среща ПСЖ спечели с 2:0 визитата си на "Брест", но остана втори, следван от "Монако", който стигна само до 0:0 като гост на "Ланс". Така "Лил" окупира върха с актив от 83 точки - една пред ПСЖ, докато "Монако" заема третата позиция със 78.

Снимка: Getty Images

На "Стад Раймон Копа" "Лил" си осигури трите точки още преди почивката. Тимът на Кристоф Галтие откри резултата в 10' с попадение на Джонатан Дейвид, а в самия край на първата част Бурак Йълмаз удвои от дузпа с 16-ия си гол за сезона.

Домакините бяха по-активни през второ полувреме, но усилията им доведоха само до едно попадение - дело на Анжело Фулжини във втората минута от добавеното време.

Снимка: Getty Images

В Брест гостуващият ПСЖ получи правото да изпълни дузпа в 19', Неймар обаче не намери очертанията на вратата. Столичани все пак поведоха в 37' след амбициозен корнер на Анхел Ди Мария, при който топката се отклони в Ромен Февр и влетя в мрежата. В 71' Килиан Мбапе сложи точка на спора с 27-ото си попадение от началото на кампанията.

Любопитното е, че Мбапе е вкарвал на 25 от 26-е тима, срещу които се е изправял в Лига 1. Единственият, в чиято врата не се е разписал при двата си опита е... ПСЖ по времето, когато световният шампион носеше екипа на "Монако" (2015-2017 г.).