на живо

"Лил" надигра "Нант" и се изкачи на върха в Лига 1 (ВИДЕО)

Бурак Йълмаз отбеляза първия си гол за "мастифите"

"Лил" надигра "Нант" и се изкачи на върха в Лига 1 (ВИДЕО)

"Лил" постигна трета победа от началото на сезона във френското първенство, печелейки с 2:0 домакинството си на "Нант" в първа среща от петия кръг на Лига 1. "Мастифите" не играха на обичайното си високо ниво пред запалянковците на стадион "Пиер Мороа", но намериха начин да измъкнат успеха и да удължат серията си без загуба в шампионата на осем поредни двубоя. Тимът на Кристоф Галтие вече има 11 точки, стъпвайки на първата позиция във временното класиране, преди изиграването на останалите мачове от кръга.

В края на оспорвано първо полувреме домакините взеха аванс чрез автогол на Никола Палоа. Капитанът на "Нант" прати топката във вратата на Албан Лафон, след като отклони подаване на Зеки Челик. Турският краен бранител бе най-съобразителен в наказателното поле, след като секунда по-рано Лафон спаси изстрел на Луис Араужо, но топката остана в очертанията. Принос за попадението има и Джонатан Дейвид, който предизвика грешката на Палоа с присъствието си пред вратата. Привлеченият за 32 млн. евро канадски нападател обаче няма гол в първите си пет срещи за "Лил".

Снимка: Getty Images

"Нант" получи своите шансове през втората част, но Майк Менян блесна със зрелищни спасявания на вратата на домакините, отразявайки изстрели на Имран Луза и Палоа. "Лил" също пропиля няколко обещаващи атаки, но в 87-ата минута си подпечата победата чрез точен удар от дузпа на Бурак Йълмаз.

35-годишният турски ветеран, привлечен като свободен агент през лятото, реализира дебютното си попадение за "мастифите", след като се измъкна хитро от бранителите и бе повален в наказателното поле. Това е първият гол за Йълмаз на толкова високо ниво, след като до момента бе прекарал цялата си кариера в турския футбол.

Снимка: Getty Images

Успехът за "Лил" е пети пореден в съперничеството с "Нант", както и 15-и в най-скорошните 23 срещи помежду им на ниво Лига 1. Отборът от Северна Франция също така продължава да се възползва от домакинския фактор, печелейки 17 от последните си 22 мача на "Пиер Мороа".

"Нант" има само две победи в предходните 13 шампионатни двубоя, а след втората си загуба от старта на сезона, "канарчетата" остават в долната половина на таблицата с актив от 5 точки.