на живо

"Лил" отправи ново послание към "Милан" след категорична победа над "Лориен"

"Мастифите" изиграха много силен мач и се доближиха до ПСЖ

Getty Images

Само четири дни преди втория си двубой срещу "Милан" от груповата фаза на Лига Европа, отборът на "Лил" постигна впечатляващо категоричен успех с 4:0 при домакинството на "Лориен" от 11-ия кръг на френската Лига 1.

"Мастифите" се представиха на много високо ниво и особено през първото полувреме накараха "мерлузите" да изглеждат абсолютно безпомощни на "Стад Пиер Мороа" в Северна Франция. "Лил" за пореден път демонстрира офанзивен, високоскоростен игрови стил, като вече има 30 отбелязани гола в едва 14 мача от всички турнири през сезон 2020/21.

Снимка: Getty Images

Въпреки че от състава на домакините липсваха титулярни футболисти като Жозе Фонте, Бурак Йълмаз и Рейнилдо (наказани), както и контузените Зеки Челик и Ренато Санчес, "мастифите" започнаха на високи обороти от първата минута, а "Лориен" нямаше отговор на нападенията на съперника.

Въпреки че отправиха 18 удара към вратата на Пол Нарди само до почивката, играчите на "Лил" държаха преднина от едва 1:0 след първото полувреме. Голът бе дело на Юсуф Язъджъ в 29-ата минута. Турският национал бе оставен непокрит в наказателното поле и се възползва от чудесно подаване на Жонатан Бамба, който през 2020 г. има осем асистенции в Лига 1 - само с две по-малко от лидера в класацията Анхел Ди Мария.

Снимка: Getty Images

"Лориен" не предложи по-различна игра след паузата и се примири, че няма да измъкне нищо от мача още в 51-ата минута, когато Джонатан Дейвид асистира за второто попадение на Язъджъ в срещата. Турският атакуващ халф се разписа за девети път от началото на сезона, след като до средата на октомври не бе вкарвал попадение в официален двубой в продължение на година.

Само шест минути по-късно той демонстрира най-силната страна в играта си - подаванията, комбинирайки с бразилеца Луис Араужо за 3:0.

Снимка: Getty Images

Гостите продължиха да правят недопустими грешки дори в последните минути, а появилите се на смяна атакуващи играчи на "Лил" логично се възползваха. В 89-ата минута резервата Исаак Лиаджи проби в наказателното поле и подаде на Дейвид, който след изключително дълго чакане отбеляза първия си гол за "мастифите". Рекордната покупка в историята на клуба (32 млн. евро от "Гент") нямаше нито едно попадение от старта на кампанията, въпреки активните му действия на терена и купищата голови положения.

20-годишният стрелец пропиля няколко и срещу "Лориен", но все пак съумя да открие головата си сметка, предизвиквайки бурната радост на своите съотборници.

Снимка: Getty Images

"Лил" отговори отлично, след като преди две седмици допусна първото си поражение в 13 мача за сезона - 2:3 от "Брест", постигайки четвърта победа в първите си пет шампионатни домакинства за кампанията, като при всяка от тях не допусна попадение. "Мастифите" нямат поражение в осем поредни двубоя на "Пиер Мороа" от всички турнири, а също така удължиха и друга своя серия, отбелязвайки попадение в 22-ри пореден мач от всички надпревари.

Северняците се реабилитираха пред "Лориен" и за двете поражения срещу този съперник през сезон 2016/17, когато "мерлузите" спечелиха на два пъти с по 1:0.

Снимка: Getty Images

"Лориен" не отбеляза гол в четвърти пореден кръг от Лига 1, печелейки само точка от възможни дванайсет. Тимът на Кристоф Пелисие заема 18-о място в класирането с осем точки, докато "Лил" има 22 в актива си и отново изостава само с две от шампиона и лидер ПСЖ.

В идния четвъртък момчетата на Галтие ще опитат да повторят грандиозния си успех с 3:0 срещу "Милан" на "Сан Сиро" отпреди близо три седмици, приемайки италианския гранд на "Пиер Мороа".