на живо

"Лил" се препъна в "Монпелие", бранейки върха в Лига 1

Битката за титлата във Франция става все по-непредвидима

Reuters

Лидерът във френската Лига 1 - "Лил", допусна грешна стъпка, преследвайки мечтаната първа шампионска титла на Франция от десетилетие насам. В първи двубой от 33-я кръг на шампионата "мастифите" завършиха при 1:1 домакинството си на "Монпелие", който в трети пореден кръг не съумя да използва откриващото си попадение, за да запише победа. Южняците остават без победа при гостуване на "Лил" от 2011 г., както и със само два успеха в последните 17 двубоя от съперничеството. Равенството обаче също нарани амбициите на домакините от Северна Франция, които проявяват колебания в най-неподходящия момент от сезона. Те са спечелили само два от последните си шест мача, изпускайки общо 9 точки от възможни 18 в този период.

"Лил" игра без ентусиазъм, решителност и недпредвидимост през първото полувреме и в 21-ата минута допусна попадение във вратата си. След прекрасна отборна комбинация Гаетан Лаборд центрира за Анди Делор, който с глава реализира 12-я си гол за сезона. Любопитно е, че точно толкова има и Лаборд, а асистенциите на двамата централни нападатели в Лига 1 също са еднакъв брой - по осем.

Снимка: Reuters

Двубоят бе помрачен от тежка контузия на Педро Мендеш в началото на второто полувреме. Португалецът падна на тревата, викайки от болка, след наглед обикновен дуел за топката срещу съперник. Твърде вероятно е да става дума за скъсани кръстни връзки, които биха извадили опитния бранител от игра чак до края на годината.

Снимка: Reuters

Неприятният момент бе в минус най-вече за домакините, които показаха повече разнообразие в атака след почивката, но темпото така и не стигна до величина, която да накара "Монпелие" да допуска много грешки в защита. Всъщност най-слабата отбрана сред всички отбори в Топ 15 на таблицата не даде почти никакви чисти положения на "Лил". В последните 25 минути обаче гостите приеха играта прекалено дълбоко в своята половина, а в 85-ата инкасираха изравнителен гол. Негов автор бе резервата Луис Араужо, който се разписа с великолепен удар.

Снимка: Reuters

"Лил" не спечели за четвърти път в последните си пет домакинства на ниво Лига 1

Равенството е седмо за "Монпелие" в последните осем кръга, като южняците увеличиха серията си без поражение в шампионата на 11 двубоя, както и на 14 във всички турнири. В класирането обаче те остават на осма позиция, а разликата с европейските позиции, която към момента е пет точки, вероятно ще се увеличи след изиграването на останалите мачове през уикенда.

Снимка: Reuters

Със спечелената точка "Лил" събра 70 на първата позиция, която няма да се изплъзне на "мастифите" и след този кръг. ПСЖ може да се доближи на една точка от тях при победа срещу "Сент Етиен" в неделя. До края на сезона за състава на Кристоф Галтие предстоят коварни двубои - гостувания на "Олимпик" Лион, "Ланс" и "Анже", както и две домакинства на "Ница" и "Сент Етиен". 

Снимка: Reuters

Тагове:

Лил Монпелие