на живо

Любо Ганев: Публиката е нашият седми играч

Президентът на волейболната федерация заяви, че Златната лига в Пловдив е проверка преди европейското първенство за жени

Любо Ганев: Публиката е нашият седми играч

Доволен, както от резултатите на игрището, така и от публиката по трибуните на зала "Колодрума" в Пловдив беше президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

Той изгледа победата на женския национален отбор с 3:0 (25:23, 25:20, 25:12) над Украйна и заяви, че организацията на Златната лига е репетиция за европейското първенство (18 август - 4 септември), на което България ще бъде домакин заедно със Сърбия, Хърватия и Румъния.

"За мен беше много важно, че успяхме да играем пред публика. Почти година и половина това нещо липсваше. Проведоха се мачове, състезания, но не е същото, особено пред родната публика. Всички знаем, че публиката е била винаги нашият седми играч - не само при мъжете, а и при жените. За нас това беше много добро събитие и една проверка какво ще правим на европейското първенство, което е след по-малко от 2 месеца", каза Ганев.

Снимка: CEV

Той не пропусна да похвали и момичетата на Иван Петков, които завършиха груповата фаза без загубен гейм и ще играят във финалната четворка на Златната лига на 19 и 20 юни в Русе.

"Мисля, че момичетата разбират. Особено сега, когато казах, че ще ги направим толкова популярни, колкото са и мъжете. Те се виждат в по-друга светлина. Хората успяха да ги видят не само на игрището, а и в нормалния живот. Те усещат това нещо и това внимание се отразява много добре. Правим го, за да се чувстват максимално комфортно и на игрището да мислят само как да спечелят всяка топка.", категоричен е президентът.

Снимка: CEV

Ганев коментира и представянето на мъжкия национален отбор. "Лъвовете" имат само 1 победа в 6 мача в Лигата на нациите. Той обаче е оптимист, че срещите помагат на младите волейболисти да се обиграят.

"Да не забравяме, че имаме момчета, които за първи път влизат в националния отбор. В този състав липсват някои опитни състезатели - Тодор Скримов, Светослав Гоцев. Доброто и лошото е, че тази година няма изпадане от Лигата на нациите. Доброто е, че не сме застрашени. Лошото е, че вътрешно се отпускаш, като знаеш, че няма да изпаднеш. Аз искам преди всичко да се борят. Това подмладяване беше неизбежно. Тежко ще е, но, ако не играят, няма как да се научат", каза Ганев.

Гледайте утре (6 юни) мача между Украйна и Словакия в нашата група пряко по RING, VOYO.BG и на btvnovinite.bg от 17:30 ч.

Мачовете от Русе след 2 седмици също ще бъдат предавани пряко по RING и онлайн на VOYO.BG и на btvnovinite.bg