на живо

Мбапе и ПСЖ разгромиха "Дижон" за пореден път

Шампионите на Франция се разходиха за успеха в Бургундия

Reuters

Седмица след разочароващата загуба, допусната от "Монако" във френската столица, "Пари Сен Жермен" реагира с максимално убедителен успех при гостуването си на "Дижон" от 27-я кръг на Лига 1. Шампионите на Франция спечелиха с 4:0, като в нито един момент от срещата не позволиха на домакините да окажат някакъв натиск. Последният в класирането дори бе напът да завърши без точен удар, но Кейлор Навас все пак произведе зрелищно спасяване в една от последните ситуации на стадион "Гастон Жерар".

При отсъствието на Неймар, Ди Мария и Мауро Икарди, ПСЖ отново бе поведен към победата от Килиан Мбапе. Френският суперталант имаше основна роля в изграждането на атаката за откриващото попадение на Мойс Кийн още в 6-ата минута. Италианският национал регистрира 11-ото си шампионатно попадение за кампанията след асистенция на Абду Диало.

Снимка: Reuters

Гостите удвоиха преднината си в 32-ата минута. Точен от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Берсант Целина, бе Мбапе. За първи път в историята столичани имат реализирани шест гола от дузпи при своите гостувания в рамките на едно издание на Лига 1. Самият Мбапе увеличи на седем поредни срещи серията си с вкаран гол в съревнованието с "Дижон". 22-годишната сензация не пропусна да се разпише срещу тима от Бургундия и след почивката. Нападателят бе точен в 51-ата минута и вече има 12 гола в кариерата си срещу този опонент, 11 от тях в Лига 1.

Мбапе също така увеличи преднината си на върха в голмайсторската листа на Лига 1. Стигайки до ниво 18 гола за сезона, световният шампион се отдалечи от най-близкия си преследвач Мемфис Депай (14 гола). Мбапе е единственият играч през настоящия сезон в Лига 1, реализирал повече от веднъж в пет различни срещи. Във всички турнири попаденията на суперзвездата са 23.

Снимка: Reuters

Последният гол в мача бе дело на Данило Перейра, който в 82-ата минута реализира за първи път с екипа на ПСЖ след трансфера си от "Порто" в началото на октомври. Португалският национал засече с глава центриране от корнер на Юлиан Дракслер. Предвид спокойната обстановка на игрището, в последните минути треньорът на гостите Маурисио Почетино осигури дебют в професионалния мъжки футбол на 17-годишния полузащитник Едуар Мишу.

"Пари Сен Жермен" постигна 15-а победа в общо 17 мача срещу "Дижон" в историята, както и 11-а в 12 техни двубоя на ниво Лига 1. След като през миналата кампания столичани загубиха с 1:2 на "Гастон Жерар", те вече имат 4 последователни успеха в съревнованието, постигнати с обща голова разлика 18:1.

ПСЖ се изкачи на второ място в класирането с 57 точки - една по-малко от лидера "Лил", който в неделя е домакин на "Страсбург". "Дижон", който остава без победа в 14 домакинства за сезона и само един вкаран гол в последните си 10 двубоя у дома, е твърдо последен с 15 точки - на цели осем от 19-я в таблицата "Лориан" и на девет от спасителната 17-а позиция.