на живо

Мелдоний e най-масово ползваният допинг, според УАДА

Веществото е открито в два пъти повече тестовете, отколкото анаболни стероиди и стимуланти

Getty Images

Веществото мелдоний, открито в пробата на спортист номер 1 на България Габриела Петрова, е най-масово употребяваното в историята, според Световната антидопингова агенция (УАДА).

Организацията съществува от 16 години, но досега не е имало друг забранен препарат в историята на спорта, който да е ползван повече от така наречения допинг на петкратната победителка в Големия шлем в тениса Мария Шарапова.

Последните данни за употребата на латвийското чудо сочат, че мелдоний е открит в два пъти повече тестове, отколкото всичко останало в "забранения списък", дори повече от печално известните от години анаболни стероиди, стимуланти и кръвен допинг.

Лекарството "Милдронат" се приема в продължение на години от националните отбори на Русия по хокей на лед, футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, плуване и борба. То не може да бъде поръчано по интернет, но се продава без рецепта във всяка аптека от страните от бившия Съветски съюз срещу сумата от 4 евро за един блистер.

Без рецепта, но по съвет на лекар го е приемала и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петрова, която се присъедини към групата от близо 150 спортисти от Източния блок, които в момента очакват "присъди" от Световната антидопингова агенция. Наказанието, което грози българката е 4 години спиране на състезателните права.

Това е така, защото веществото мелдоний бе причислено от Световната антидопингова агенция към раздел S4 на забранените субстанции, в който са поставени хормоните и модулаторите на метаболитната система.