на живо

На бокс по... чорапи

Защо журналистите в Токио се събуват преди да заемат местата си в залата

Димитър Тасев

Боксът е спорт, който носи редица силни емоции и преживявания. Гала вечерите по цял свят с участието на големи звезди са се превърнали в притегателен център за известни личности, които, като на всеки такъв форум, демонстрират класа. 

Очаквано, на олимпийските игри в Токио е различно. Там, за да гледаш боксови мачове, трябва да си... по чорапи. Задължително е!

Снимка: Димитър Тасев

И причината не е само в мерките за ограничение на коронавируса, които са изключително строги. Самата зала, в която се провеждат сблъсъците на ринга, предразполага. В "Кокугикан Арена" в Токио се провеждат някои от най-важните турнири в националния японски спорт - сумо. Именно тук през 2008 г. Калоян Махлянов - Котоошу триумфира с Купата на императора. 

За Игрите красивото съоръжение е дом на турнира по бокс. Тъй като на феновете не е позволено да присъстват в залите, журналистите заемат техните места. Те са настанявани в своеобразни кутиики. А в тях се влиза само без обувки.

Когато в залата се провеждат турнири по сумо, в отделенията могат да седнат до четирима души, а за тяхно удобство има и възглавници.

Снимка: Димитър Тасев

За Игрите в Токио на журналистите се предоставят само килимчета, на които да седнат. По чорапи.

Трима българи стартираха в боксовия турнир на най-авторитетния спортен форум на планетата. Стойка Кръстева (до 51 кг) единствена продължава битката за медалите, като утре (1 август) тя ще се изправи срещу Юан Чанг от Китай на четвъртфинал.

Снимка: Димитър Тасев