на живо

"Наполи" бетонира третото място и притисна "Рома" до стената (ВИДЕО)

"Неаполитанците" постигнаха важна победа над "Удинезе" в среща от Серия "А"

БГНЕС

"Наполи" постигна убедителна победа с 3:0 над "Удинезе" в последен мач от 32-я кръг на италианската Серия "А". Домакините бяха затруднени от организираната игра на "зебрите" в защита през първото полувреме, но след почивката създаваха голови положения с лекота и логично отбелязаха на три пъти. Така "Наполи" постигна пети успех в последните си шест двубоя от всички турнири и втори последователен в шампионата с класическото 3:0. "Адзурите", които заемат трето място в класирането, вече имат комфортна преднина пред четвъртия "Лацио", а и се доближиха максимално до втория "Рома".

Първият, и най-важен гол за домакините, бе дело на Дрийс Мертенс. Белгиецът бе точен в 47-ата минута, след като бе изведен в наказателното поле със страхотно подаване на бразилския халф Жоржиньо. Мертенс вкара 27-ото си попадение за кампанията във всички турнири и 21-во в италиaнския шампионат.

Голът повлия на играта на гостите, които загубиха концентрацията си в отбрана и не след дълго "Наполи" се възползва от тези колебания. В 63-ата минута защитникът Али Аднан направи груба грешка пред собственото наказателно поле, подарявайки топката на Алан, който с мощен удар преодоля Орестис Карнезис за 2:0. Бразилецът бе точен за първи път през сезона, но не изрази радостта си, тъй като между 2012 и 2015 година бе футболист именно на "Удинезе".

Снимка: БГНЕС

Буквално 45 секунди преди неговия гол, нападателят на "фриуланите" Дуван Сапата уцели греда след хубав удар с глава. Колумбиецът, който е собственост на "Наполи", нямаше късмета да се разпише точно срещу бившите си съотборници.

Третото и последно попадение в срещата падна в 72-ата минута, когато Хосе Мария Кайехон бе най-съобразителен след карамбол в наказателното поле, предизвикан от страхотно включване на Инсиние. Негов техничен изстрел бе спасен, след което шут на Мертенс бе блокиран, преди Кайехон да се разпише за 13-ти път през сезона.

Снимка: БГНЕС

"Наполи" спечели за пети път в последните си шест домакинства на "Удинезе" от 2011 година насам, отбелязвайки три попадения за пети път в шест мача през последния месец. "Неаполитанците" продължават да са най-резултатният тим в шампионата със 75 попадения. От своя страна "зебрите" допуснаха първо поражение в последните шест кръга и остават на 11-та позиция в таблицата.

"Наполи" е трети, но вече само на 2 точки от "Рома", което прави битката за второто място, даващо право на директно участие в групите на Шампионската лига, крайно интересна в оставащите шест кръга. Грандът от Неапол обаче може да се смята за сигурен участник в най-престижния клубен турнир през следващия сезон, защото четвъртият в класирането "Лацио" изостава с 9 точки от третото място.