на живо

"Наполи" победи "Ювентус", но пак остана от губещата страна (ВИДЕО)

"Бианконерите" са на финал за Купата за трета поредна година

Getty Images/Guliver Photos

За трети пореден сезон "Ювентус" се класира за финала на турнира за Купата на Италия. Носителите на трофея от последните две издания на надпреварата загубиха като гости с 2:3 в реванша срещу "Наполи", но спечелиха сблъсъка с общ резултат 5:4. В първия мач в края на февруари "старата госпожа" надигра съперника си с 3:1. "Неаполитанците" напускат турнира, въпреки че постигнаха първа победа над големия си враг от септември, 2015 година. "Юве" пък допусна поражение след 15 поредни двубоя без загуба във всички турнири, а в последните 11 срещи на стадио "Сан Паоло" има само 1 победа и 7 загуби.

Мачът започна много динамично, а и двата тима налагаха високо темпо. Още в 12-ата минута домакините пропуснаха чисто голово положение. Хосе Мария Кайехон бе изведен на перфектна позиция, но ударът му бе спасен от вратаря Нето. В средата на полувремето и "Ювентус" получи страхотен шанс след грешка на централния защитник на домакините Влад Кирикеш. Томас Ринкон обаче дори не уцели очертанията на вратата.

Гостите взеха преднина в 32-ата минута. Колеблива игра от защитниците на "Наполи" позволи на Стефано Стураро да овладее топката и да комбинира с Гонсало Игуаин, който с второто си докосване я прати във вратата на Пепе Рейна.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това бе първото попадение на "Пипита" пред тифозите на "Сан Паоло", след като премина в "Юве" през лятото на 2016 година. Аржентинецът показа уважение към феновете и не изрази радостта си след точния изстрел.

Общият резултат бе 4:1 за "бианконерите", но това не отказа "неаполитанците" да продължат да натискат. Само осем минути след почивката, в 53-ата, Марек Хамшик намали изоставането на домакините. Капитанът отбеляза 14-я си гол за сезона и 112-ти за "Наполи", доближавайки се само на три от клубния рекорд на Диего Марадона.

Едва 5 минути по-късно обаче Игуаин заби нова стрела в разранената рана на тифозите по трибуните. Аржентинецът отбеляза за втори път в срещата и вече има 4 гола в 4 мача срещу бившия си отбор през този сезон. Общо за кампанията нападателят вече е с актив от 25 попадения във всички турнири.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При 2:5 в общия резултат интригата изглеждаше изчезнала. Но една невероятна грешка на Нето в 61-ата минута придаде нов нюанс на сблъсъка. Бразилският страж не успя да спре топката, пропускайки я под крака си, а появилият се точно 10 секунди по-рано като резерва Дрийс Мертенс се разписа с първото си докосване. Белгиецът има 26 гола за кампанията.

В 67-ата минута още едно парче от аванса на гостите бе отчупено. Отлично включване на Елсеид Хисай по десния фланг изостри атаката на "адзурите", а Кайехон асистира на Лоренцо Инсиние, който не сгреши от близко разстояние. Пълен обрат в реванша и нова надежда за "Наполи" при 4:5 общ резултат.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До края обаче "неаполитанците" не успяха да стигнат до ново попадение, въпреки че в игра влезе и нападателят Леонардо Паволети. Така "Наполи" няма да играе на финал за трети пореден сезон, а "Ювентус" спечели и втория в историята елиминационен сблъсък в два мача между двата клуба. Първият такъв случай бе през сезон 1999/2000.

На финала "бяло-черните" ще срещнат "Лацио" в повторение на сблъсъка за трофея от 2015 година, когато именно тимът на Макс Алегри триумфира. Направи го и през 2016, когато надигра "Милан". Големият мач ще се играе на 2-ри юни на стадио "Олимпико" в Рим. "Юве" ще опита да спечели 12-та Купа в историята си, а "Лацио" своята седма.