на живо

"Наполи" спечели един от най-трудните мачове по пътя към мечтата си (ВИДЕО)

Неаполитанците постигнаха осма поредна победа в калчото

БГНЕС

"Наполи" е едва петият отбор в историята на италианската Серия "А", който започва шампионата с осем победи в първите осем кръга. "Сините" постигнаха изключително ценен успех с минималното 1:0 като гост на "Рома", само 20 дни след като надиграха и "Лацио" на стадио "Олимпико". За втори пореден сезон неаполитанцитe успяха да вземат трите точки при визитата на "вълците", като това се случва изобщо за едва 11-ти път в историята на "Дербито на Слънцето".

Неговото 164-то издание със сигурност не е сред запомнящите се сблъсъци между двата клуба. Двубоят не предложи очакваното зрелище, атакуващ футбол и много положения пред двете врати. И двата тима играха доста предпазливо, но в по-големи периоди от срещата "Наполи" бе доминиращият тим.

Победният гол за гостите отбеляза Лоренцо Инсиние в 20-ата минута. Той се възползва от грешка на Даниеле Де Роси и изпрати топката покрай Алисон за 1:0. 26-годишният неаполитанец се разписа за пети път през сезона във всички турнири, но това бе първият му гол в 10 мача срещу "Рома" в неговата кариера.

През второто полувреме "джалоросите" намериха начин да натиснат съперника в заключителните 20 минути, след като гостите се прибраха в своята половина, пазейки преднината си. Най-добрата ситуация за "вълците" бе създадена след центриране в наказателното поле и удар с глава на Федерико Фасио, който обаче бе отразен блестящо от Пепе Рейна. Испанският вратар стигна до топката с впечатляващ плонж, след което топката се отби в страничната греда.

Снимка: БГНЕС

Малко по-късно тя кацна и върху напречната след изстрел на Един Джеко. "Рома" обаче не успя да преодолее отбраната на "адзурите", а съответно и да постави нов клубен рекорд по поредни шампионатни мачове с поне едно отбелязано попадение. "Вълците" направиха това във всяка от предишните си 27 срещи от калчото.

"Наполи" вече има 48 победи във всички официални двубои срещу "Рома" от първия помежду им през 1928 година. Столичани обаче продължават да са далеч напред с 63 успеха, а равенствата са 53. А именно "джалоросите" бяха последният тим, стартирал кампанията с 8 от 8 (сезон 2013/14).

Този път това направиха неаполитанците, които едва за трети път в осемте си двубоя не допуснаха гол. Те увеличиха на 6 поредни мача победната си серия във всички турнири, докато тази на "Рома" от седем последователни срещи без поражение намери своя край.

В класирането "Наполи" вече има 24 точки - 5 повече от втория "Интер", който обаче е и с мач по-малко. На толкова от лидера изостават също "Ювентус" и "Лацио". "Рома" остава на пето място с 15 точки от 7 мача.