на живо

Нидерландия изпусна питомното, но догони дивото в края

"Лалетата" победиха Украйна с 3:2 на Евро 2020

Getty Images

Нидерландия победи драматично Украйна с 3:2 в най-атрактивния мач от началото на европейското първенство по футбол! Двубоят от група 3 на турнира, който се игра на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам, предложи високо темпо, много битка и куп голови положения.

Домакините водеха с 2:0 четвърт час преди края, но допуснаха изравняване, преди да вземат своето в 85'.

"Лалетата" откриха в 52' чрез капитана Жоржиньо Вайналдум, който се възползва от груба грешка на вратаря Георги Бушчан и реализира за 15-и път в последните си 26 мача с националната фланелка. Седем минути по-късно Ваут Вегхорст удвои, откривайки головата си сметка за Нидерландия.

Снимка: Getty Images

Украйна обаче не се предаде и стигна до 2:2 в рамките само на 4 минути между 75' и 79' със страхотно изпълнение от Андрий Ярмоленко, последвано от гол и на Роман Яремчук.

Изглеждаше, че тимът на Франк де Бур ще започне Евро 2020 с издънка, но "лалетата" бяха спасени от десния бек Дензъл Дъмфрис, който се разписа 5 минути преди края, засичайки с глава центриране на влезлия като смяна Нейтън Аке.

Това е най-късният победен гол за нидерландците на еврофинали от 2000 г. насам, когато настоящият селекционер Франк де Бур бе точен от дузпа за 1:0 срещу Чехия също в Амстердам.

Снимка: Getty Images

Така Нидерландия записа победа при завръщането си на голям форум. Отборът от Ниската земя не успя да се класира за Евро 2016, както и за мондиала в Русия преди 3 години.

С трите точки нидерландците заемат втората позиция в група 3, оглавявана от Австрия. По-рано тази вечер Вундертима победи с 3:1 дебютанта на еврофинали Северна Македония.

В следващия кръг лидерите се изправят един срещу друг, а Украйна се сблъсква със Северна Македония.

Снимка: uefa.com