на живо

Нийл Робъртсън - един веган в света на снукъра

Световният шампион ще се изправи срещу Джъд Тръмп в "Универсиада" от 20 ч. пряко по RING

Getty Images

Нийл Робъртсън е едно от големите имена на съвременния снукър. Световен шампион от 2010 г. и редовен участник в заключителните етапи на най-престижните турнири. Малко хора обаче са наясно, че успехите му до голяма степен се дължат на специфичните му хранителни навици.

Гръмотевицата от Австралия става част от професионалния снукър през сезон 2006/07. По това време името му вече обикаля Зеления континент, тъй като едва 14-годишен се превръща в най-младия играч със сенчъри брейк (100 или повече точки) на състезание в Австралия.

На 17 стига до третия квалификационен кръг на световния шампионат през 1999 г., а през 2003-а печели първенството до 21 години. Именно този успех белязва началото на впечатляващата му кариера.

Изкачването му към висините на снукъра продължава с бързи темпове. През сезон 2006/07 побеждава с 5-1 Рони О'Съливан, с което се превръща в едва четвъртия австралиец, който достига полуфиналите на Гран при. Впоследстие триумфира в надпреварата.

Снимка: Getty Images

През 2010 година вдига четвърта купа и става най-успешния състезател по снукър извън рамките на Британските острови. Също така записва сенчъри брейк номер 100 и печели световната титла.

Успехите му следват един след друг. Не крие, че принос в кариерното му израстване има изборът му на храна.

Не консумира животински продукти и винаги съобразява диетатата си със своите пътувания. Самият той обаче не се определя като "чист" веган, защото "все още не може да избегне животинския елемент в обувките си за снукър".

Снимка: Getty Images

Той променя хранителния си режим през 2015-а: "Почувствах нуждата да се храня по-здравословно, за да имам шанс да извлека максимума от своята кариера".

Като много други и Нийл е голям фен на прясно изцедените сокове и смутита.

"Винаги започвам деня със сок от моркови, последван от смути с шест банана. Взимам си още едно смути със шест банана и някакъв друг плод с мен в клуба. Когато се прибера си приготвям салата, а за вечеря обикновено хапвам паста или ястие с ориз."

Снимка: Getty Images

Участието му на турнири като веган започва ударно - печели още първата си надпревара в Полша, а впоследствие триумфира и в Откритото първенство на Великобритания. 

Преди броени дни той спечели Scottish Open, a тази вечер ще зарадва българските си фенове с шоу в "Универсиада". Демонстративният му мач срещу Джъд Тръмп започва в 20 ч. и ще бъде излъчен пряко по RING.