на живо

Официално: Почетино е новият треньор на "Пари Сен Жермен"

Той не е работил от ноември 2019 г. насам

psg.fr

Маурисио Почетино е новият треньор на френския футболен шампион в последните 3 сезона - "Пари Сен Жермен". Това обявиха официално от клуба на своята сайт.

Назначението на аржентинеца беше очаквано, след като на 24 декември ръководството на тима освободи Томас Тухел.

Почетино се завръща на резервната скамейка за първи път от ноември 2019 г. Тогава той беше уволнен от "Тотнъм", при това само няколко месеца, след като изведе тима до финал в Шампионската лига.

По-рано през деня специалистът беше засечен в Париж, което допълнително засили слуховете. 

За него "Пари Сен Жермен" не е нещо ново. В периода 2001-2003 г. Почетино беше футболист на клуба. Той изигра 95 мача, в които вкара 6 гола. През 2001 г. аржентинецът помогна на тима да спечели турнира "Интертото".

Снимка: Getty Images

В кариерата си на терена той е играл още за "Нюелс Олд Бойс" в родината си, "Еспаньол" в Испания (1994-2001 и 2004-2006 г.) и "Бордо" във Франция (2003 г.).

Като треньор Почетино е считан за един от най-добрите съвременни специалисти. Освен начело на "Тотнъм" (2014-2019 г.), той е бил и наставник на "Еспаньол" (2009-2012 г.) и "Саутхемптън" (2013-2014 г.).

Снимка: Reuters

Договорът на 48-годишният Почетино с "Пари Сен Жермен" е до 30 юни 2022 г. и има опция за удължаване с още една година. 

"За мен е чест да бъда треньор на "Пари Сен Жермен". Искам да благодаря на клуба за доверието. Както знаете, този отбор винаги е имал специално място в сърцето ми. Имам страхотни спомени от тук, особено от атмосферата на "Парк де Пренс". Завръщам се с голяма амбиция и нямам търпение да работя с едни от най-талантливите футболисти в света. Този отбор има невероятен потенциал. Заедно с щаба ми ще направим всичко, за да извлечем максимума във всички турнири", бяха първите думи на Почетино като треньор на ПСЖ.

Снимка: Getty Images

В момента отборът е на трето място в класирането в Лига 1, а в Шампионската лига му предстои осминафинал с "Барселона" през февруари и март. 

Решението на ръководството на клуба да се раздели с Томас Тухел беше изненадващо. Той води тима от 2018 г., като през миналия сезон ПСЖ достигна до финал в Шампионската лига, но загуби от "Байерн" Мюнхен.