на живо

Окончателно: Каратето отпада от програмата за Игрите в Париж

Дори французин със златен медал от Токио не успял да убеди организаторите да оставят спорта в олимпийските игри

Lap.bg

Каратето няма да е сред спортовете, които ще бъдат включени в програмата на следващите олимпийски игри - през 2024 г. в Париж. Това обявиха от Международния олимпийски комитет, като заявиха, че решението е окончателно и други промени в програмата няма да има. 

За първи път каратето беше част от олимпийските игри в Токио. Организаторите се възползваха от възможността да включат спортове, които се харесват от местните. Това беше добре дошло за България, тъй като 21-годишната Ивет Горанова беше безапелационна в своята категория до 55 кг и спечели титлата. 

Снимка: Lap.bg

При мъжете в категория до 67 кг златото отиде при Стивън да Коста. Той беше и последната надежда, че може да убеди организаторите на Париж 2024 каратето да продължи да бъде олимпийски спорт. 

Шампионът е разговарял с министъра на спорта на Франция Роксана Марачиняну, която е обещала да съдейства, за да може той да се изявява и пред сънародниците си. Но явно и тя не е успяла да убеди МОК.

Снимка: Lap.bg

В програмата да олимпийските игри в Париж остават сърфът, спортното катерене и скейбордът. Другият отпаднал спорт е бейзболът (и женската му версия - софтбол). Брейкденсът е новото нещо, което ще видим във френската столица.