на живо

"Олимпик" Лион изпусна първото място в Лига 1 след шокираща загуба от "Мец"

"Хлапетата" бяха надиграни за първи път от четири месеца

Getty Images

След серия от 16 поредни двубоя без поражение, започнала още през септември миналата година, "Олимпик" Лион допусна едва второто си поражение за сезона във френската Лига 1. "Хлапетата" бяха надиграни по драматичен начин с 0:1 от гостуващия "Мец" в мач от 20-ия кръг на шампионата.

Победното попадение бе реализирано в 90-ата минута, след като домакините пропиляха редица чудесни възможности да открият резултата, а гол на Карл Токо-Екамби бе отменен. Тимът на Руди Гарсия официално загуби първото място в класирането, на което щеше да се върне при успех.

Снимка: Getty Images

Такъв бе очакван, предвид страхотната форма на "Лион", както и впечатляващите осем поредни победи в съперничеството с "Мец" на ниво Лига 1, в които "хлапетата" бяха отбелязали общо 24 гола и допуснали само един. "Мец" също така бе загубил всяка от преходните си девет визити на "хлапетата" и макар също да атакуваше опасно на моменти, не даваше убедителни сигнали в последните минути, че на всяка цена желае успеха.

Снимка: Getty Images

В немалка степен той бе подарен на гостите след недопустима грешка на вратаря Антони Лопеш. В последната минута от редовното време той напусна вратата си, за да пресрещне получилия топката зад защитата Аарон Лея-Исека, въпреки че стражът можеше да разчита на двама бранители да спрат пробива на нападателя.

Белгиецът, появил се на смяна няколкото минути по-рано, с лекота чукна топката покрай Лопеш, а след това я прати по тревата в опразнената врата, предизвиквайки бурни празненства в лагера на "Мец". Това е трето попадение на Лея-Исека за сезона.

Снимка: Getty Images

"Олимпик" Лион завърши срещата с над 20 удара към вратата, но и те не бяха достатъчни за гол. Това е трети мач в шампионата, в който отборът на Гарсия не се разписва, след нулевите равенства с "Бордо" и "Ним" в самото начало на сезона.

"Хлапетата" имаха най-дългата актуална серия без поражение в големите пет европейски първенства, а също така не бяха губили в 13 поредни домакинства на ниво Лига 1 от 15 декември 2019 г. За "Мец" това е първи триумф при гостуване на "Олимпик" Лион от 24 години насам, след успеха с 1:0 през 1997 г.

Снимка: Getty Images

Тимът на Фредерик Антонети вече има великолепните седем победи за сезона, както и актив от 28 точки, чрез които се изкачи на девета позиция. Със същия брой точки са "Ланс" и "Монпелие", но и с по-лоша голова разлика.

От лидерската позиция при преполовяването на шампионата "Олимпик" Лион се свлече до третото място - с 40 точки. ПСЖ отново е на върха с 42 и по-добра голова разлика от втория "Лил", който има същия актив.

Снимка: Getty Images

По-рано в неделния ден "мастифите" имаха своето неочаквано трудно изпитание, което обаче, за разлика от "хлапетата", успяха да преодолеят. Отборът от Северна Франция направи пълен обрат и спечели с 2:1 домакинството си на "Реймс", който допусна първа загуба след пет поредни кръга без такава.

Арбер Зенели откри за гостите на "Стад Пиер Мороа" в 36-ата минута, но веднага след почивката Жонатан Бамба изравни с красив удар, довел до шестото му шампионатно попадение за сезона. "Лил" спечели срещата по драматичен начин, чрез гол на Джонатан Дейвид едва в първата минута от добавеното време. Това е седма победа за "мастифите" в последните десет кръга.

Снимка: Getty Images

В следващия 21-ви кръг акцентът пада върху цели четири страхотни мача. ПСЖ приема "Монпелие" още в петък вечер (22.01), в събота "Монако" е домакин на "Олимпик" Марсилия, а в неделя "Рен" приема "Лил", непосредствено преди дербито между "Сент Етиен" и "Олимпик" Лион.

Всеки от тези двубои ще може да гледате пряко в ефира на RING!