на живо

"Олимпик" Лион показа характер, удържайки победа срещу "Брест"

Силно първо полувреме се оказа достатъчно за успеха на "хлапетата"

Instagram / Twitter

Три безответни гола през първото полувреме осигуриха успех на "Олимпик" Лион с 3:2 при гостуването на "Брест" в първа среща от 26-я кръг на Лига 1.

"Хлапетата" се възползваха от разпиляните действия в отбраната на домакините преди почивката и триумфът на стадион "Франсис ле бле" изглеждаше сигурен, но през втората част "червено-белите" показаха защо са един от най-резултатните отбори във френския елит и дори пропуснаха възможности за изравняване на резултата. Все пак "Лион" постигна едва втора победа в десет гостувания на "Брест" на ниво Лига 1, като предишната датираше от септември 1989 година.

Снимка: Instagram / Twitter

"Хлапетата" поведоха още в 9-ата минута. Вратарят на домакините Себастиен Сибоа допусна огромна грешка, позволявайки на Лукас Пакета да му отнеме топката и да я прати в празната врата. Бразилецът реализира четвъртото си попадение от декември насам. Двайсет минути по-късно преднината бе удвоена от Усем Ауар, който се включи на скорост от втора линия в атаката на гостите и завърши с решителен удар, а асистент в случая бе капитанът Мемфис Депай. Нидерландецът записа седма асистенция в шампионата, а точно преди почивката реализира и 14-я си гол за сезона. Нападателят бе точен от дузпа, а към момента само Килиан Мбапе има повече попадения от него в Лига 1 - 16.

"Брест" показа истинското си лице след почивката. Домакините рискуваха в нападение и опасните положения се редяха едно след друго. Шансовете на "червено-белите" за знаменит обрат се увеличиха в 53-ата минута, когато Брендан Шардоне засече с глава центриране на Франк Онора. Малко по-късно Карл Токо-Екамби пропусна чисто голово положение за "Олимпик" Лион, а при друга ситуация топката се отби от рамката на вратата, пазена от Сибоа.

Снимка: Instagram / Twitter

В 74-ата минута тревогите на "хлапетата" се увеличиха. Шардоне пусна великолепен извеждащ пас зад защитата към Ирвин Кардона. Атакуващият халф завърши безупречно за 2:3. В заключителните 20 игрови минути обаче "Лион" демонстрира своя характер и предимно бранейки се, устиска минималната победа - първа в съревнованието с "Брест" от октомври 2012 година. Домакините загубиха след три поредни кръга без поражение и три последователни равенства в съперничеството с тима от долината Рона.

"Лион" също така удължи на 11 поредни мача серията си без загуба като гост в първенството. Съставът на Руди Гарсия събра 55 точки и се изкачи на първото място в класирането за най-малко 40 часа. Лидерът преди началото на кръга "Лил", който има същия актив, но и по-лоша голова разлика, гостува на "Лориан" в неделния следобед. Вторият "Пари Сен Жермен" (54 т.) на свой ред приема "Монако" в голямото дерби на кръга, което ще бъде излъчено пряко по RING в неделя от 22 ч.