на живо

Опустошителен "Олимпик" Лион спечели дербито срещу "Монако" за едно полувреме

"Хлапетата" постигнаха втора поредна победа в Лига 1

"Олимпик" Лион постигна гръмка победа с 4:1 в дербито срещу "Монако" от осмия кръг на френската Лига 1. "Хлапетата" спечелиха за трети път в последните си четири срещи от съперничеството, след като демонстрираха бърз и директен футбол в нападение през първото полувреме, отбелязвайки всичките си четири гола до почивката. Успехът е втори пореден и общо трети за отбора от долината Рона, докато "монегаските" остават с едва една победа от последните пет кръга и само една точка от най-скорошните си три двубоя за първенство.

Още в началото на срещата се забелязаха колебания в защитата на "Монако" и като цяло по-бавни и ненавременни действия сред играчите на гостуващия тим. След две добри спасявания на вратаря на "Лион" Антони Лопеш, който изигра 250-и двубой от френския елит в своята кариера, неговите съотборници организираха чудесна контраатака и поведоха. Точен в 12-ата минута с прецизен изстрел бе Мемфис Депай, а подаването към него бе отправено от Усем Ауар. Депай вече има 5 попадения и 3 асистенции за сезона.

Нидерландецът бе с ключова роля за втория гол на домакините в 34-ата минута. Той изведе Тино Кадевере по дясното крило с брилянтен пас зад гърба на крайния бранител Рубен Агилар, а веднага след това топката бе насочена с още едно хубаво подаване към Карл Токо Екамби. Нападателят се разписа за 2:0 след внимателно първо докосване и завършващ удар покрай Бенжамен Льоконт.

В 41-ата минута гостите допуснаха трето попадение. Ауар отбеляза от дузпа, отсъдена за нарушение на Джибрил Сидибе срещу Токо Екамби. Но "Олимппик" Лион не се примири дори с тази преднина, възползвайки се от тотално обезверения си опонент в 44-ата минута, когато Токо Екамби реализира втори гол. Камерунският нападател бе точен на два пъти и за успеха над "Страсбург" с 3:2 седмица по-рано, при който "хлапетата" също вкараха всичките си попадения до 15-минутната пауза.

"Oлимпик" Лион отбеляза четири гола през първото полувреме за първи път от ноември 2017 година, когато спечели гостуване на "Ница" с 5:0. А "Монако" инкасира четири пъти през първата част за първи път от април 2018 година, срещу ПСЖ на "Парк де Пренс". Кошмарите от онази вечер и разгромното 1:7, както и от 1:6 в друго дерби срещу "Лион" през 2016 година, със сигурност са изпълнили съзнанията на футболистите на Нико Ковач, но след почивката те се отсрамиха с по-качествено представяне и почетен гол на Уисам Бен Йедер.Нападателят вкара от дузпа в 48-ата минута, записвайки пето попадение за сезона, всяко от тях реализирано в последните 5 шампионатни мача.

"Монако" загуби за девети път в последните си 15 гостувания на "Лион" , както и при трета поредна визита в Лига 1. "Олимпик" Лион има поделена с "Бордо" най-дълга серия от домакински двубои без поражение в шампионата - 8, а това бе втори успех у дома за отбора на Руди Гарсия от началото на кампанията.

"Хлапетата" събраха 13 точки и се изкачиха до шесто място в таблицата, изоставайки само с пет от лидерите ПСЖ и "Лил". "Монако' остава в долната половина на подреждането, заемайки 12-а позиция с едва 11 точки от възможни 24. В деветия кръг "Лион" гостува на "Лил" в друга дерби среща, а "монегаските" приемат солидния в отбрана "Бордо".