на живо

От размирна Газа до олимпийската мечта (ВИДЕО)

Палестинският щангист Мохамад Хамада пише история

От размирна Газа до олимпийската мечта (ВИДЕО)

Палестинският щангист Мохамад Хамада, родом от размирна Газа, се цели в топ 10 на Игрите в Токио. 19-годишният талант e в японската столица, за да продължи да пише история. С класирането си за Олимпиадата, дошло след преминаване на шест квалификации от 2019 г. насам, Хамада се превърна в първия палестински представител във вдигането на тежести на най-големия спортен форум.

"В Токио ще направя и невъзможното. Ще дам всичко от себе си, за да се отлича. Не мога да опиша какво е чувството да стигнеш до олимпийски игри.", сподели щангистът пред "Ройтерс" в Доха (Катар), където тренира по 5 часа на ден.

През месец май Хамада се нареди на седмо място в шампионата на Азия и на осмо на световното за младежи в Узбекистан, където завърши с двубой от 312 кг - 141 кг в изхвърлянето и 171 кг в изтласкването.

"Надявам се в Токио да подобря личния си рекорд и да намеря място сред най-добрите десет.", споделя Хамада.

На тръгване от родната Газа, излизането от която контролират Израел и Египет, младокът е проверяван щателно. Мерките бяха затегнати след 2007 г., когато групировката "Хамас" пое контрола над Ивицата.

Хамада и брат му Хусам - треньор на палестинския национален отбор по вдигане на тежести, не поемат излишни рискове и избират да проведат подготовката за Игрите в далечна Доха.

Според Хусам, палестинските атлети изостават, тъй като не разполагат с нужната екипировка и условия. Негативно се отразява и ограниченият брой участия в турнири извън територията. Палестина е част от олимпийското семейство от 1996 г., когато получи автономия след споразумение с Израел.

За Асад Ал-Маждалави - председател на палестинския олимпийски комитет, самото участие на Хамада на Игрите в Токио е успех, без значение дали той ще се прибере вкъщи с медал.

Мохамад е един от четиримата палестинци от Газа, които ще видим на Игрите в Страната на изгряващото слънце. Междувременно, в родния дом на Хамада, родителите му се любуват на спечелените от него медали до момента - куп златни, сребърни и бронзови отличия.

"Мохамад сбъдна нашата мечта! Чакахме дълго. Щастлив съм, гордея се с него и Хусам. Стигнахме до Токио!", казва въодушевеният баща на щангиста - Хамийс.