на живо

Отмяна на олимпийските игри? (ВИДЕО)

COVID-19 ще реши съдбата на Токио 2020

Отмяна на олимпийските игри? (ВИДЕО)

Oтмяна на олимпийските игри в Токио е възможен сценарий. Това заяви изпълнителният директор на Игрите - Тоширо Муто, а причината е повишаващият се брой случаи на коронавирус в олимпийското село.

Най-големият спортен форум трябва да бъде открит в петък (23 юли). В момента в Япония продължава да има проблеми с COVID-19, като към момента положителните тестове на спортисти или хора, занимаващи се с организацията, е 68.

"Най-голямото ми притеснение е, разбира се, че ще има заразени в олимпийското село. Следим ситуацията с положителните тестове и техния брой. Ако е необходимо, ще има среща на организационния комитет по този въпрос, но не изключваме нито един сценарий.", каза Муто.

Според президента на МОК - Томас Бах, отмяната на Токио 2020 никога не е разглеждана като реална възможност: "Отмяната би била най-лесният вариант за нас - щяхме да получим парите от застраховките и да пристъпим към подготовката за Игрите през 2024 г. в Париж, но никога не сме обмисляли възможността за отмяна, защото МОК никога не изоставя спортистите по този начин."

Заради сложната ситуация в страната властите в Япония и МОК решиха да няма публика по време на Игрите.

"Не можем да предскажем какво ще се случи с броя на случаите на коронавирус. Така че ще продължим дискусиите, ако има скок при тях. Искам да се извиня на обществеността заради притесненията, които предизвиква провеждането на олимпийските игри.", коментира Муто.

Междувременно, от МОК одобриха нов олимпийски девиз - "По-бързо, по-високо, по-силно - заедно!". Това е първа промяна на мотото от 127 години насам.