на живо

Отнеха олимпийска титла на руски лекоатлет заради допинг

Спортният арбитражен съд в Лозана анулира постиженията на Сергей Кирдяпкин и още петима атлети

Getty Images

Спортният арбитражен съд в Лозана наложи тежки наказания на шестима руски лекоатлети заради допинг провинения.

От КАС решиха, че наложените от руските власти санкции са твърде снизходителни, тъй като шестимата продължили да се състезават, а резултатите им не били анулирани.

Най-потърпевш в случая е олимпийският шампион в спортното ходене при мъжете от Лондон 2012 - Сергей Кирдяпкин, който губи титлата си. Златото ще стане притежание на австралиеца Джаред Талънт, който завърши втори в старта от олимпийските игри в Лондон.

Случаите на шестимата руски спортисти са преразгледани на база техните биологични паспорти, които показали следи от допинг.

Други двама руски лекоатлети - състезателят по спортно ходене - Сергей Бакулин и Юлия Зарипова, са лишени от златните медали от световното първенство през 2011 година

Снимка: Getty Images

В решението си КАС посочва, че всички резултати на Бакулин от 25 февруари 2011-а до 24 декември 2012-а са анулирани. Не се зачитат и резултатите на Зарипова от 20 юли 2011-а до 25 юли 2013-а година.

Лекоатлетката Олга Канискина пък трябва да се лиши от сребърния си медал от Олимпиадата в Лондон и златния от европейското първенство през 2010 година в спортното ходене.

Снимка: Getty Images

Решенията на КАС предстои да бъдат ратифицирани от ИААФ.