на живо

Първи случай на заразен в олимпийското село в Токио

Той не е японец и е изолиран в хотел

Първи случай на заразен в олимпийското село в Токио

Първият случай на заразен с коронавирус в олимпийското село в Токио идва 6 дни преди старта на самите Игри! Организаторите съобщават, че става дума за чужденец, а не за японец. 

Дали е атлет, треньор, част от делегация или доброволец, местните не уточняват. Световните медии обаче съобщиха, че става въпрос за човек, който е натоварен с организационна дейност.

"Човекът е дал положителен PCR тест вчера (16 юли) и сега е в изолация в хотел", разкри главният изпълнителен директор на Токио 2020 - Тоширо Муто.

Снимка: Reuters

Именно пандемията от коронавирус беше причина за отлагане на олимпийските игри с цяла година. Тя остава и основното опасение на организаторите. 

В Япония беше обявено извънредно положение заради нарастващия брой на заразени с COVID-19. В последните дни те са 2000-3000 за 24 часа. Заради покачването организаторите на олимпийските игри решиха да не допускат публика до състезанията. Местните продължават да се опасяват, че пристигането на делегации от цял свят ще предизвика нова вълна на заразени в страната.

Снимка: Reuters

Самите участници пък ще бъдат стриктно следени. В изолираното олимпийско село достъпът е ограничен, спортистите се подлагат на тестове през няколко дни. 

От Международния олимпийски комитет бяха категорични, че отмяна на Игрите няма да има. Подобна крачка би довела до огромни финансови загуби, които специалистите изчисляват в рамките на десетки милиарди евро!

Снимка: Reuters