на живо

Положителната проба за COVID-19 е на член на организационния екип на Токио 2020 (ВИДЕО)

Шест дни преди началото на олимпийските игри

Положителната проба за COVID-19 е на член на организационния екип на Токио 2020 (ВИДЕО)

Шест дни преди началото на олимпийските игри в Токио първи случай на заразен с COVID-19 чужденец в олимпийското село. Той е член на организационния екип, но националността му не се съобщава.

Кварталът се смята за откъснат от света. На пристигане в Япония спортистите и останалите членове на делегациите се тестват, а след това всяка тяхна крачка се проследява. Това разказват и родните атлети, току-що пристигнали в олимпийското село.

"Имаме приложение, в което трябва всеки ден да отговаряме на въпроси – да изпращаме дали имаме температура. Трябва постоянно да сме с маски, само в банята и докато се храним – без. Всяка сутрин ще даваме проби за коронавирус.", сподели един от олимпийци ни - боксьорът Даниел Асенов.

Въпреки че по-рано този месец организаторите решиха да проведат Игрите без публика, опасенията, че те ще се превърнат в "суперразпространител" на вируса, се засилват.

След днешната новина от олимпийския комитет обещават пълна прозрачност. "Разбираме, че тази информация е много тревожна, както за атлетите, така и за всички свързани с тях. Ще работим усилено, за да отговорим подобаващо.", коментира президентът на Игрите - Сейко Хашимото.

Токио остава в извънредно положение заради растящия брой положителни проби, а мнозинството японци са против Олимпиадата. Хиляди доброволци вече отказаха да участват, а към тях се присъединиха и някои световни спортисти.