на живо

Рома унижи Лацио в 164-тото дерби на Рим (ВИДЕО)

4:1 за "вълците", "орлите" завършиха двубоя с 10 души

Getty Images

В голямото дерби на 31-ия кръг в италианската Серия "А" Рома разгроми Лацио с 4:1 и записа трети пореден успех срещу вечния си съперник.

"Вълците" не бяха вкарвали четири гола във вратата на "орлите" от 2002 г. насам.

Днешният мач ще се запомни с това, че по трибуните имаше едва 20 хил. души. Причината за тази рекордно ниска посещаемост е протестът на ултрасите и на двата отбора.

Те бойкотираха срещата в знак на несъгласие с мерките за сигурност, които общината налага. Преди началото на сезона в средата на трибуните зад вратите бяха поставени метални огради, а това никак не се хареса на най-верните привърженици на двата римски гранда. 

164-тото дерби започна с минута мълчание в памет на легендата Чезаре Малдини, който почина късно снощи на 84-годишна възраст. 

Веднага след първия съдийски сигнал Рома се впусна в атака. "Джалоросите" поведоха в 15-тата чрез Ел Шаарауи. "Фараона" се възползва от отлично центриране на Дин и с глава преодоля Маркети за 1:0.

До края на полувремето Рома бе по-активният тим. В 40-тата минута Пянич можеше да удвои аванса на своите, но негов хубав удар срещна гредата.

След почивката съотношението на силите не се промени. В 53-тата минута египетското крило на Рома- Салах пропиля отличен шанс да направи резултата 2:0.

В 56-ата минута Лацио пусна в игра Клозе и Кейта Балде, а на пейката седнаха Матри и Кандрева.

В 61-ата минута наставникът на "джалоросите" Лучано Спалети също промени 11-те на Рома. Теренът напусна видимо измореният Ел Шаарауи, а на негово място влезе Джеко.

Босненският национал се разписа само две минути след като се появи в игра. Рома организира бърза контраатака, започната от Наинголан. Белгиецът бе фаулиран брутално от защитника на Лацио Хоед, но главният съдия пусна авантаж. Нападението на Рома продължи с удар на Пероти в гредата и добавка на Джеко за 2:0.

След това реферът Банти изненадващо показа само жълт картон на Хоедт. Наинголан опита да продължи мача, но не можа и на негово място влезе Фалке.

Без "Нинджата", в играта на "вълците" настъпи хаос. В 69-ата минута Лацио можеше да намали резултата, но намесата на Шчесни и гредата спасиха Рома. Всъщност гредата спря символичния домакин за втори път в мача.

"Орлите" все пак реализираха попадение четвърт час преди края. Мирослав Клозе се възползва от неразчетено излизане на вратаря Шчесни, подаде към Пароло и последният прати топката в мрежата на Рома, изпреварвайки защитника Манолас.

Голът даде увереност на "бианкочелестите", че може да вземат нещо от мача. Лацио тръгна напред, в търсене на изравнително попадение, но вместо това Рома вкара трети, а по-късно и четвърти гол.

В 83-ата минута Флоренци с хубав удар от границата на наказателното поле сложи точка на спора - 3:1. Италианският национал затвърди страхотната си игра, записвайки името си сред голмайсторите.

Пет минути по-късно същото направи и Пероти, който проби през центъра, влезе в наказателното поле и преодоля Маркети, оформяйки крайния резултат - 4:1. 

В края на двубоя защитникът на Лацио Хоед все пак бе изгонен. Холандецът получи втори жълт картон, респективно червен, за грубо нарушение срещу Флоренци.

Ето и най-интересните моменти от Лацио - Рома:

След този успех Рома остава на трето място с актив от 63 точки, но вече е само на 4 от втория Наполи, който днес изненадващо загуби като гост на Удинезе с 1:3.

Лацио пък съвсем се отдалечи от Лига Европа. Тимът на Стефано Пиоли е 8-ми с 42 точки.

Днешното Вечно дерби, №164 в историята, най-вероятно бе последното за легендата на Рома Франческо Тоти.

Ветеранът има договор с "джалоросите" до лятото, но ръководството на клуба няма намерение да удължава престоя му на "Олимпико".

Днес Тоти така и не се появи в игра. Има вероятност след края на сезона той да прекрати състезателната си кариера.