на живо

Самураят на България: Хисао Куно или... Стоичков (ВИДЕО)

Всяка страна-участник на олимпийските игри има свой самурай, специално разработен по проекта "Световни знамена"

Самураят на България: Хисао Куно или... Стоичков (ВИДЕО)

Цел номер 1 на всеки спортист на олимпийски игри е да защити националния флаг. Да види знамето на родината да се вее нависоко. Над всички останали. За да олицетворят и отдадат значимото на този национален символ, група японски художници създават проекта „Световни знамена”.

В него се опитват да доближат хората както до духа на олимпийските игри, така и до японската култура. Затова и всеки флаг е изобразен чрез различен самурай – уникалните за Япония воини. 

Артистите правят задълбочено проучване на значението и историята на знамената на всяка държава, на дизайна, цветовете, както и културата на страната. Затова и едва ли е случайно, че българският самурай се Хисао Куно, в превод Стоичков. А всички прилики с реалния герой са напълно неслучайни.

Снимка: Reuters

В сайта авторите описват самурая като уверен млад мъж, винаги ухаещ на рози. Той е решителен и с достойнство. На бойното поле не само дава инструкции, но и сам влиза в боя. Българският самурай обича да яде кисело мляко, което дори носи в бутилка с вода.

Героят ни е роден на 3 март, висок е 181 см, любимата му храна е тараторът, а специалното му умение е, че може да играе шоги – японската версия на шаха. 

Снимка: Reuters