на живо

Серия "А" има едноличен лидер! "Аталанта" спря "Ювентус" в зрелищен двубой (ВИДЕО)

Отменен гол, пропусната дузпа и частичен обрат в Бергамо

БГНЕС

"Ювентус" направи първа грешна стъпка в италианската Серия "А", позволявайки на "Наполи" да остане еднолично на първата позиция в класирането след седмия кръг. "Бианконерите" пропиляха преднина от 2:0 при гостуването си на "Аталанта", след като домакините наваксаха пасива си, а в края удар на Пауло Дибала от дузпа бе отразен от вратаря Етрит Бериша. Двубоят в Бергамо предложи футбол от най-високо качество и цял куп драматични моменти.

Резултатът 2:2 се получава във втора последователна среща между тези два отбора, които си поделиха по точка на "Атлети адзури д'Италия" и през април.

Шампионите започнаха мача по-добре и още в 21-ата минута взеха аванс. Бериша сгреши след далечен удар на Блес Матюиди, а дебнещият наблизо Федерико Бернардески не сбърка при добавката. Новото попълнение вкара за първи път с екипа на "Юве" в дебюта си като титуляр за тима.

Снимка: БГНЕС

Само три минути по-късно гостите нанесоха нов удар на "нерадзурите". След перфектно разиграване в тяхната половина, Бернардески пусна извеждащ пас към Гонсало Игуаин, който от близко разстояние качи топката под гредата - 2:0.

Веднага след това "бианконерите" отстъпиха доброволно инициативата на опонентите си и това решение не се оказа правилно. В 31-ата минута Алехандро Гомес нанесе мощен изстрел от пряк свободен удар, при който грешка, идентична с тази на Бериша, допусна и Джанлуиджи Буфон. Притичалият Матия Калдара, който е собственост на "старата госпожа", се разписа за 1:2.

И ако до почивката двубоят бе интересен, то през втората част драмата придоби още по-големи размери.

Всичко започна малко след 60-ата минута, когато Марио Манджукич засече центриране на Дибала и изпрати топката в мрежата. Футболистите на "Ювентус" се радваха на попадението, докато главният съдия Антонио Дамато не показа, че е нужно използването на системата за видеоповторения. Причината - удар с ръка на Щефан Лихтщайнер в лицето на Гомес в развитие на головата атака на гостите. Именно тази ситуация бе причина попадението да бъде отменено, а швейцарският защитник получи жълт картон.

Снимка: БГНЕС

Броени минути по-късно, в 67-ата, авансът на шампионите бе напълно заличен. Гомес центрира остро в наказателното поле, където Браян Кристанте засече с глава и сътвори неспасяем изстрел - 2:2.

"Ювентус" отново се впусна в преследване на победен гол и в 84-ата минута получи златен шанс, след като Дамато отсъди изключително спорна дузпа за игра с ръка на Андреа Петаня, който бе част от стената при изпълнение на пряк свободен удар от Дибала. Топката се удари именно в тялото на нападателя на домакините, но повторенията ясно показаха, че контактът е в областта на рамото и гърдите. Въпреки че главният съдия отново застана пред монитора на терена и изгледа повторенията, решението му остана в сила.

Снимка: БГНЕС

Бериша обаче разгада изпълнението на Дибала и с брилянтен плонж изби топката встрани от вратата. В заключителните минути гостите имаха претенции за още един наказателен удар, но Дамато не видя нарушение на бившия футболист на "Лудогорец" Хосе Паломино срещу Гонсало Игуаин.

Така "Ювентус" не спечели срещу "Аталанта" във втори пореден двубой помежду им след фамозна серия от 14 последователни успеха. "Бианконерите" все пак продължават да нямат загуба от "бергамаските" в 26 поредни шампионатни двубоя.

Снимка: БГНЕС

Тимът на Масимилиано Алегри загуби първи точки в калчото и с актив от 19 заема второто място. Толкова има и третият "Интер", а "Наполи" е едноличен лидер с пълен актив от 21.

"Аталанта" не загуби в пети пореден кръг, но все още не може да се добере до място в топ 10 на таблицата. "Нерадзурите" са 11-ти с 9 точки.

След паузата за мачовете на националните отбори, "Ювентус" приема "Лацио", докато "Аталанта" гостува на "Сампдория".