на живо

Северна Македония не спа! Празнува класирането за европейско (ВИДЕО)

Хиляди фенове излязоха по улиците след победата над Грузия

Северна Македония не спа! Празнува класирането за европейско (ВИДЕО)

Хиляди привърженици по улиците! В ръцете им национални знамена, звучи химнът, чуват се скандирания. Да, това напомня на България през 1993 г., когато футболните национали се класираха за световното първенство в САЩ (и за миговете след победите по време на самия шампионат). 

Тези сцени се повториха, но в Северна Македония. Вчера (12 ноември) отборът на югозападната ни съседка се класира за първи път в историята си за груповата фаза на европейско първенство. 

Снимка: Reuters

Победата над Грузия с 1:0 в плейофа означаваше само едно - старт на празненствата! И докато футболистите, селекционерът Игор Ангеловски и щабът му празнуваха доста емоционално, но все пак далеч от родината, феновете им се "разгърнаха".

В столицата Скопие и в по-големите градове - Велес, Битоля, Кавадарци, Куманово, Охрид, Прилеп, Тетово, Щип, привържениците решиха да отпразнуват успеха по улиците, качени в своите автомобили или просто пеша. 

Големи празненства имаше и в Суботица - родния град на звездата на македонците и голмайстор от мача с Грузия Горан Пандев.

Снимка: Reuters

Самите футболисти стъпиха на родна земя в ранните часове на 13 ноември. Те кацнаха в Прищина, тъй като над Скопие се стелеше гъста мъгла. До столицата пристигнаха с автобус, а там ги чакаше министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, за да им благодари и да им съобщи, че всеки от тях ще получи по 10 000 евро като премия за класирането.

Европейското първенство по футбол ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г. Първоначално то беше насрочено за 2020 г., но пандемията от коронавирус принуди УЕФА да го отложи. Освен Северна Македония, на 16-ото първенство на Стария континент ще дебютира още един тим - Финландия.

Снимка: Reuters