на живо

Шампиони представиха пред над 1000 деца 9-те родни обекта, включени в Списъка на ЮНЕСКО (ВИДЕО)

Спортен празник по случай 60-годишнината от членството на България в Юнеско

bTV

Част от най-изявените български спортисти запознаха над 1000 деца с 9-те родни обекта, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Събитието бе по повод 60-та годишнина от членството на България в организацията на ООН.

Децата успяха да вземат автографи и да се снимат със своите идоли, както и да покажат умения в пет вида спорт.

В организиранатa от Министерството на младежта и спорта "Щафета за знаещи" по повод 60-годишнината от членството на България в Организацията на ООН за образование, наука и култура се включиха Тереза Маринова (лека атлетика), Станимира Петрова (бокс), Мария Оряшкова (самбо), Петър Стойчев (плуване), Владимир Николов (волейбол), Александър Петров (кикбокс), Павел Лефтеров (автомобилизъм), Константин Папазов (баскетбол) и Александър Александров (футбол).

"Най-добрият посланик на България по света са нашата култура и нашите спортни успехи. Спортът насърчава ценности като честност, равенство, ангажираност, смелост, работа в екип, зачитане на правилата и законите, зачитане на себе си и другите, общностен дух и солидарност, както и забавление и удоволствие. Той е феномен, който развива връзките между хората. Именно затова считам, че спортът е един от най-подходящите начини да отбележим годишнината от членството на страната ни в ЮНЕСКО", заяви по време на официалното откриване на събитието заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков.