на живо

Щангист от Уганда избяга от олимпийските игри. Искал да работи в Япония

Той пропуснал задължителния тест за коронавирус, но оставил бележка, с която обяснил, че не иска да се завръща в родината си

Getty Images

Олимпийските игри все още не са започнали, а организаторите вече трябва да се справят с доста необичайни ситуации. Този път главен герой е щангистът от Уганда Джулиус Секитолеко. 

20-годишният спортист е напуснал лагера на своя тим без да уведоми никой. Неговата липса е била забелязана, когато не се е явил на задължителния тест за коронавирус. 

Оказва се, че Секитолеко не е отвлечен, а сам е решил да преобърне живота си. И да си намери работа в Япония.

Поне това става ясно от оставената от него бележка. В нея се казва, че в родината му животът е много тежък и не иска да се връща. Щангистът си купил билет за влак с крайна точка - Нагоя, на 200 км от олимпийското село. От делегацията на Уганда за Игрите се свързали с него, но той не пожелал да разкрие къде точно се намира. 

Снимка: Getty Images

Все пак помолил за нещо: Когато останалите спортисти се връщат в родината, да върнат куфарите на жена му. 

Делегацията на Уганда за олимпийските игри се състои от 9 човека. Те са в Япония от 19 юни, като един от тях вече беше карантиниран заради положителен тест за коронавирус. От 7 юли те отново могат да тренират. Очаква се в близките дни всички без "беглеца" Секитолеко да заемат стаите си в олимпийското село.