на живо

Слагат малък дефибрилатор на Ериксен, за да поддържа сърдечния му ритъм

От Датската футболна централа внесоха разяснения

Reuters

Малък дефибрилатор ще бъде имплантиран в сърцето на футболиста на датския национален отбор и "Интер" Кристиан Ериксен. Това съобщиха от датската футболна федерация на официалната си страница. 

Ериксен получи сърдечен арест по време на мача срещу Финландия от първия кръг на груповата фаза на европейското първенство. Наложи се медиците да го връщат в съзнание с помощта на дефибрилатор на терена. 

Снимка: Reuters

Устройството, което лекарите ще сложат в сърцето на футболиста, се нарича ICD. То следи и регулира ритъма. В специализираните сайтове, обясняват, че когато устройството открие определен тип неравномерен пулс, наречена аритмия, генераторът на импулси изпраща електрически импулси през един или повече проводници води до сърдечния мускул. Тези импулси са създадени да коригират сърдечния ритъм. 

Лекарят на националния отбор на Дания Мортен Боесен е в постоянен контакт със специалистите от болница "Ригшо", които правят изследвания и се грижат за Ериксен.

"След като беше подложен на различни изследвания на сърцето, беше решено да му се постави ICD. Устройството е нужно след сърдечен арест, за да предотврати проблеми с ритъма. Кристиан приема решението, което беше потвърдено от местни и международни специалисти, които го препоръчват в случая", са казва в съобщението на датската централа.

От там помолиха фенове и журналисти да уважават личното пространство на Ериксен и на семейството му.

Снимка: Reuters

Ериксен вече сподели в социалните мрежи снимка от болничното легло, като успокои, че се чувства добре. 

Редица негови колеги показаха подкрепата си към датчанина, като му посветиха головете си на европейското първенство. Днешният мач между Белгия и Дания ще бъде прекъснат в 10-ата минута, за да може фенове, футболисти и треньори да ръкопляскат в знак на подкрепа към Ериксен.

Въпросното устройство не е непознато във футбола. С такова продължава да играе Дейли Блинд, който е част от тима на Нидерландия за европейското първенство. 

С кариерата на Ериксен в Италия обаче е свършено, тъй като в Серия "А" не позволяват футболисти с такова устройство да бъдат картотекирани. От 2020 г. той е част от тима на "Италия".