на живо

Спортистите на Гвинея се отказаха от участие на олимпийски игри

Те се страхуват от заразяване с коронавирус

Reuters

Спортистите на Гвинея няма да пътуват за олимпийските игри в Токио. Това обявиха от местния комитет. Причината е, че атлетите се страхуват от заразяване с коронавирус. 

Делегацията на африканската страна се състои от петима спортисти -  джудистката Мамаду Самба Ба, лекоатлетът Айсата Дийн Конте, плувците Фатумата Ламарана Туре и Мамаду Таиру и боркинята Фатумата Яри Камара. 

Снимка: Reuters

Те няма да пътуват за Япония, дори въпреки строгите мерки, които организаторите прилагат за да ограничат разпространението на вируса. 

Така държавите, които няма да участват на олимпийските игри в Токио, стават две - Гвинея и Северна Корея. 

За първи път от 1976 г. насам африканската държава няма да има представители на най-авторитетния спортен форум. 

Снимка: Reuters

"Заради новите варианти на COVID-19 правителството, притеснено за здравословното състояние на гвинейските спортисти, реши да с дълбоко съжаление да откаже участието на Гвинея в Олимпийските игри в Токио", се казва в официално писмо на спортният министър на страната Сануси Соу до Международния олимпийски комитет.

В Япония в момента е въведено извънредно положение, тъй като броят на заразените се увеличава и те са близо 2000 на ден. Трима от спортистите в олимпийското село също са дали положителни проби и са изолирани.