на живо

Станка Златева: Миглена, Ивелина, Мими и Тайбе са готови за медал

"На почетната стълбичка се качваш с облекчение", заяви двукратната сребърна медалистка от олимпийски игри

Станка Златева: Миглена, Ивелина, Мими и Тайбе са готови за медал

Българските представителки в женската борба на олимпийските игри в Токио - Тайбе Юсеин, Евелина Николова, Мими Христова и Миглена Селишка, вече заминаха за Япония. Те са сред фаворитките за медали от най-важното спортно събитие, а оптимист за тяхното представяне е знаменитата двукратна сребърна медалистка от Игрите Станка Златева.

"Те вече са титулувани и са готови за медал. Пожелавам им успех, както и на треньора Петър Касабов. Толкова труд, старание, тренировки и подготовки заслужават медал от олимпийски игри. Пожелавам го не само за борбата, а и за цяла България. Без медали от Игрите, нашият спорт ще загине. На Касабов не му е лесно, но той вече се е научил да излиза от притеснението, от напрежението. Справя се добре с момичетата, изкарва ги от това състояние и те ще имат успех. И Миглена, и Ивелина, Мими, Тайбе - всички са готови за медал. Трябва да влязат в състезанието и да не им пука", посъветва ги тя от ефира на bTV.

5-кратната световна и 6-кратната европейска шампионка заяви, че спечелените отличия представляват възнаграждение за положения труд през годините. 

"Първите ми олимпийски игри бяха в Атина 2004. Там бях само присъствено. Бях на 21 години и не осъзнавах за какво става въпрос. Бях пусната с парашут. За втората бях готова, имах медали. Тогава беше по-осъзнато. Медалът е възнаграждение за твоя труд. На стълбичката винаги съм се качвала с едно облекчение, че съм си свършила работата. Това е момент на удоволствие, триумф. Едно е когато си отстрани, а друго, когато се готвиш. Тогава тежестта е по-голяма, когато осъзнато трябва да направиш нещо. Отстрани е доста по-лесно. Удоволствието е уникално. Дори и провалите са ми били хубави. Тази моята спортна кариера е най-хубавото ми в целия живот - с приятели, с пътувания, с положителни емоции. Спортът дава много", категорична е тя.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В момента Станка Златева е треньор и подготвя деца, тръгнали по нейните стъпки. След дни 7 нейни боркини ще започнат участието си на световното първенство за кадетки.

"Много е важно трупането на опит, турнирите, състезанията, това нещо, което ти дава самочувствие и почваш да си вярваш. Без самочувствие и без желание за победа няма как", съветва Златева.